Читај ми!

Ветром до струје

Србија би коришћењем ветра, могла да покрије 10 одсто потреба за струјом. Планиране инвестиције за изградњу ветрењача премашују милијарду и по евра. Пројекти су урађени, али градњу коче прописи.

Први ветропаркови у Србији очекују се за две године. Поред ЕПС-а, за производњу струје из ветра заинтересовани су домаћи и велики број страних инвеститора. Планиране инвестиције за производњу енергије из ветра премашују милијарду и по евра. Међутим, инвеститори се жале да иако је још прошле године донет Закон о енергетици, он још не може да се потпуно примени у тој области.

Ветропаркови су планирани у кошавском подручју - око Вршца, Ковина Пландишта, Инђије и у доњем току Дунава. Пројекти су урађени али градњу коче прописи. Српско Удружење за енергију ветра затражило је помоћ "Националне алијансе за локални економски развој" (НАЛЕД) како би се што брже дошло до локацијских и грађевинских дозвола.

Топлица Спасојевић из НАЛЕД-а каже да нови Закон о енергетици још не може да се примени у пракси и да то кочи реализацију пројеката.

"Ми долазимо у једну парадоксалну ситуацију да је Новим законом укинут стари а подзаконска акта нису донета. Нови закон не може да профункционише и налазимо се у једном правном вакуму у многим областима. А управо енергија ветра је једна од њих.", рекао је Спасојевић.

Страни инвеститори се жале на неизвесност јер не знају да ли ће Влада продужити "фидин" тарифе, односно повластице за откуп струје из обновљивих извора које истичу до краја године. Траже и прецизне услове и модел Уговора о откупу зелене енергије.

Маја Турковић из Српског удружења за енергију сматра да је за инвеститоре доношење Закона о енергетици, био позитиван сигнал од Владе. "Нису се покупили и отишли у Румунију која има одличан ветар услове,или Бугарску и Хрватску. Али неће остати још 10 година док се регулатива донесе", рекла је Турковићева.

Марк Кренадал, фирме инвеститора "ЦЕВЕА", каже да почетак градње зависи од нове Владе. "Надамо се да ће они урадити тих неколико ствари које још стоје између оног што смо се договорили и почетка градње турбина на ветар", очекује Крендал.

Инвеститори од недавно сарађују и са Архитехтонским факултетом у Београду. Студенти су поводом Светског дана ветра направили прву инсталацију. Доцент Архитектонског факултета у Београду Ђорђе Стојановић каже да права решења у градњи тек предстоје.

"Нови трендови увршћују ветар као један од извора енергије будућности и на који ми као архитекте да обратимо пажњу и уврстимо у своје размишљање и планирање у простору", рекао је Стојановић.

У земљама Европске уније рачунају на ту енергију јер ће наредних година због гашења нуклеарних електрана струја недостајати. Највише ветрењача имају Немачка, Шведска, Шпанија и Данска.

Амбасадорка Краљевине Данске у Србији, Мете Кјуел Нилсен, каже да Данска планира да до 2020. чак 50 одсто њихове енергије потиче од ветра. Процењује се да би Србија коришћењем ветра, могла да покрије 10 одсто потреба за струјом.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
23° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се