Читај ми!

Ауто-гас све популарнији

За разлику од осталих врста горива, цена ауто-гаса је у паду, што је многе возаче навело на уградњу плинских уређаја у своје аутомобиле. За протеклих годину дана за 80 одсто повећан број аутомобила са уређајима на течни нафтни гас.

За разлику од бензина и дизела, у последња два месеца цена плина за аутомобиле је у сталном паду, због чега се више возача у читавој Европи окреће том гориву. Од почетка године у Србији потрошња је двоструко виша него лане и 30 одсто је повећана уградња плинских уређаја у аутомобиле.

Процењује се да у Србији има око 400 хиљада аутомобила на гас, што је пораст од 80 одсто него пре годину дана. Вожња је двоструко исплативија од бензина. Литар плина тренутно кошта око 77 динара.

"Тренд потрошње је повећан зато што ће цена гаса вероватно да пада. Гас је берзанска роба. Плин користе таксисти као највећи потрошачи. Многе фирме су се преоријентисале на гас", каже Момчило Костић из Националне асоцијације за ауто-гас.

Уградња плинских уређаја је веома исплатива и за старија возила кошта до 300 евра. Новији аутомобили захтевају више посла, па је цена три до четири пута већа уз гаранцију и до 7 година.

Таксиста Бранко Јовановић каже да није плина не би могао ни да вози ауто.

"Десет година возим на плин, јер се не исплати на бензин. Возио сам и на дизел, али сада је плин и од дизела јефтинији", каже Јовановић.

Поред нафтног течног гаса однедавно на нашем тржишту продаје се и природни гас за аутомобиле који се углавном користи за грејање и у индустрији. Двоструко је јефтинији од плина, па се више исплати.

"Нови енергент, који је, иначе, тренд целе Европе, па и света као алтернатива. То је природни гас у возилима. Код нас је до сада урађено седам пумпи и до краја године биће их 11. Што већ представља један солидан број који омогућава да тај раст возила буде веома значајан", каже Александар Јонев из ЦЕФТА Асоцијације за течни нафтни гас.

Иначе, највећи раст потрошње плина за аутомобиле бележи Хрватска, јер за те намене држава даје и олакшице. Од ове године, експанзија потрошње ауто-гаса је и у Босни и Херцеговини.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара