Читај ми!

Раст без веће јавне потрошње

Свету, Европи и Француској потребан је привредни раст који би био одраз заједничке воље, рекао француски председник Франсоа Оланд, али нагласио да би то требало постићи без додатног повећања јавне потрошње.

Француски председник Франсоа Оланд у обраћању Савету за економска, социјална и еколошка питања (ЦЕСЕ) заложио се за привредни раст као приоритет рада владе, али без додатног повећања јавне потрошње с обзиром на велике дугове државе.

"Свету, Европи, Француској, свима нама је потребан привредни раст који би био одраз заједничке воље. Европа је у стању то да постигне применом нових инструмената: еврообвезница, финансијских инструмената, и још много чега", истакао је Оланд обраћајући се представницима ЦЕСЕ, пренео је француски лист Пуан.

"Привредни раст не спречава примену озбиљних буџетских мера", додао је Оланд.

"Потребан нам је већи број инвестиција како у приватном тако и у јавном сектору, као и примена нових мера штедње, јер су досадашње биле лоше усмераване. Морамо такође заштитити наш финансијски систем применом сопствених заштитних мера, јер смо сведоци тренутне ситуације у Шпанији", објаснио је француски председник.

Оланд је подсетио да је потребна "озбиљна буџетска политика" додајући да се он обавезао да ће "током мандата смањити јавни дуг и уравнотежити јавне финасије, али да је за тако нешто неопходна дисциплина".

Француски председник је подсетио да у случају непридржавања новог економског програма неће доћи до оживљавања привредног раста, јер једно без другог не иде.

Оланд је најавио укључивање регионалних представника у управљање будуће државне инвестиционе банке која ће бити усмерана на финасирање дугорочног привредног раста.

"Залажем се за нову етапу децентрализације. Морамо учинити транспаретним све администрацијске нивое, све начине финансирања", истакао је Оланд.

Оснивање државне инвестиционе банке је један од 60 најважнијих предизборних обећања председника Оланда као "одговор на веома конкретне и непосредне улоге за финансирање француске привреде, а пре свега улагање у мала и средња предузећа, као и иновативне корпорације".

Државна инвестициона банка би, како је најавио француски министар финансија, требало да почне са радом почетком 2013.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара