Читај ми!

"Беко", неславни рекорд

Акционари београдске конфекције "Беко", која је у стечају већ десет година, траже од државе да прогласи банкрот или да врати део имовине у њихово власништво. Акционари и држава могли би да остану без имовине због судског спора са грчком "Ламбдом" око продаје фабрике код Калемегдана 2007. године.

Некадашња перјаница југословенске текстилне идустрије "Беко", прети да обори неславни рекорд – већ десету годину је у стечају.

И поред тога, надлежни за овај случај подсећају да је једно од основних начела тог поступка хитност, и верују да ће и стечај "Бека" у скорије време бити решен. У Удружењу акционара и радника те компаније баш то и траже. Кажу да су сви повериоци намирени и траже од државе да прогласи банкрот, или да врати део имовине у њихово власништво.

Укупно 4.537 акционара читаву деценију чека да се разреши судбина "Бека". Због дугова који су били 23 пута мањи од имовине, у "Беко" је стечају од 2003. године. Променила су се четири стечајна управника, продато је 29 продавница, фабрика, робне куће, станови.

"Једино што се променило је да је 'Беко' 2009. исплатио све повериоце. Стечај би требало да буде завршен, имовина је велика, а некоме је у интересу да не дође до тога", каже Златко Кунштек из Удружења акционара "Бека".

Најбогатија су, кажу, фирма у Србији – на рачуну имају 20 милиона евра, а у непокретностима у земљи и бившим републикама још 60 милиона. Од тога 40 одсто припада држави, а радницима 60 процената.

Судски опуномоћеник акционара Весна Таталовић каже да се као фирма суде с државом, јер хоће да се уради завршно рочиште, да се попише имовина.

Међутим, и акционари и држава могли би да остану без имовине "Бека" – због судског спора са грчком "Ламбдом" око продаје фабрике код Калемегдана 2007. године.

Стечајни управник Жељко Пешут каже да је на дан продаје обавестио купца да постоји имовински спор, па је потписан измењен уговор.

Директор Агенције за лиценцирање стечајних управника Синиша Кукић каже да је по том уговору било предвиђено да се до 31. децембра 2007. омогући купцу да уђе у посед.

"У супротном би се плаћало из стечајне масе 'Бека' 55 хиљада евра дневно. Тај износ је данас око 60 милиона евра", каже Кукић.

То је био разлог да агенција донесе одлуку о разрешењу стечајног управника. Међутим, Управни суд је први пут поступио супротно решењу агенције и одлучио да Пешут остане стечајни управник до доношења коначне судске одлуке.

Да спор око "Бека" предуго траје, најбоље се, кажу акционари, види по томе што је у протеклих девет година умрла трећина акционара. Наследници имају право на акције али слаба је то утеха онима који старост проводе са 17 хиљада динара пензије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара