Читај ми!

Јавни дуг изазов за нову владу

Светска банка оцењује да ће пораст јавног дуга у Србији представљати главни изазов за нову владу, наводећи да је Фискални савет Србије изнео добар програм реформи.

Пораст јавног дуга у Србији је забрињавајући и представљаће главни изазов за нову владу, оцењује Светска банка у најновијем извештају о стању економије на западном Балкану.

Светска банка за цео регион у 2012. прогнозира двоструко мањи економски раст него прошле године. Ако се европска криза додатно не појача, постепен, али спор економски опоравак може се очекивати од 2013. године.

Економски раст је у паду, па ће се од 2,2 одсто прошле године, свести на свега један одсто у 2012. години, предвиђа Светска банка. Нешто боље вести стићи ће тек у 2013. години, али без снажног раста у перспективи. Услов за то је да се стање у Грчкој и остатку Европе битно не погорша.

Главни економиста Светске банке за Западни Балкан Жељко Богетић каже да је разлог пада интензивирање кризе у еврозони, што се одражава на далеко ниже токове спољне трговине, притиске на финансирање и на домаћу тражњу, потрошњу и инвестиције, као и ограничења за извоз добара из тих земаља.

Незапосленост од преко 20 одсто, што је двоструко више од европског просека, и ескалација јавног дуга су главне две последице појачане кризе. Светска банка оцењује да је Фискални савет Србије изнео добар програм реформи.

"Надам се да ће нова влада у великој мери прихватити кључне мере тог програма, јер би то водило значајном оздрављењу буџетске ситуације и ставило Србију у далеко повољнију ситуацију", наводи Богетић.

То би, према његовим речима, убрзало привредни раст, извоз и диверсификацију на путу ка европским интеграцијама. Трошење буџета је сувише усмерено у правцу интересних група, уместо на инвестиције и људе, кажу у Европској Комисији.

Петер Полајнар из Европске комисије каже да би побољшање правосуђа и борба против распрострањене корупције и организованог криминала поправити економску ситуацију, и позитивно деловати на домаће и стране инвеститиоре.

У извештају Светске банке, добре вести су остављене за будућност. Ако се државана каса доведе у ред, спроведу реформе и ако криза еврозоне не експолодира - има разлога за оптимизам и на средњи и дужи рок. Проблем је како презивети до тада.

Људи у Србији се осећају тешко погођени кризом, показује истраживање Светске банке. Грађани се одричу све више производа, сужавајући потрошњу на најосновније потребе.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара