Читај ми!

Суморне прогнозе за Шпанију

Бонитетна агенција Фич снизила је кредитни рејтинг Шпаније због огромних трошкова за спасавање њеног банкарског сектора, превелики дуг и продубљење рецесије. Шпанским банкама ће можда бити потребна помоћ домаће владе или ЕУ. Ангела Меркел каже да земље које желе помоћ треба саме да упуте захтев.

Поставља се питање да ли ће после Грчке, Ирске и Португала под европски финансијски кишобран морати да стане и Шпанија. Иако у Бриселу демантују вести да је влада у Мадриду већ затражила помоћ Европског стабилизационог фонда, стручњаци упозоравају да је такав сценарио готово неизбежан.

Негативним прогназама придружила се и америчка бонитетна агенција ФИЧ, снизивши кредитни рејтинг Шпаније за три степена.

Све већи трошкови задуживања и продубљене рецесије разлог су што је Шпанији поново снижен кредитни рејтинг, овога пута са А на ТРИ Б, уз негативну прогнозу. Влада у Мадриду тврди да чини све како би спасла свој проблематични банкарски сектор.

"Апокалипса се није догодила. Ово је тежак тренутак, али се ситуација мора посматрати објективно. Шпанија има своје предности у односу на друге презадужене земље, има стабилну парламентарну већину и реформе које последњих месеци спроводи", каже аменица премијера Шпаније Сораја Саенз де Сантамарија.

Ако претрпе губитке због проблематичних зајмова, могуће је да ће шпанским банкама бити неопходна помоћ Европске уније. У Бриселу и Берлину демантују да је Шпанија већ тражила помоћ Европског фонда за докапитализацију својих банака.

Портпарол Европске комисије Амадеу Алтафаж каже да немају информације о евентуалном захтеву Шпаније за финансијску помоћ. А ако такав захтев буде упућен, постоје већ договорени инструменти за одобравање неопходних средстава.

Немачка канцеларка Ангела Меркел каже да земље које желе помоћ треба саме да упуте захтев.

"Учинићемо све да сачувамо стабилност еврозоне и нећемо вршити притисак ни на једну земљу", каже Меркелова.

У наредне две недеље шпанске власти морају да одлуче како ће докапитализовати посрнуле банке. Процењује се да им је за то потребно најмање 60 милијарди евра.

"Шпанија није способна сама да решава проблеме са банкама и дуговима. Зато је апсолутно неопходно да искористи механизме међународне финансијске помоћи", наводи Роберт Халвер из "Бадер банке" у Франкфурту.

Та помоћ, кажу стручњаци, неопходна је не само да би се спасао посрнули банкарски сектор, већ и шпанска економија, оптерећена рекордном стопом незапослености и драстичним падом потрошње.

Премијер Шпаније Маријано Рахој каже да да би поспешили раст и запошљавање потребно је најпре да јавна администрација престане да троши оно што нема, јер нико не може да живи изнад својих могућности.

Уједињене нације упозоравају да ће се раст светске привреде успорити, а да му највећа опасност и даље прети од европске кризе. Зато и амерички председник Обама поново апелује на европске лидере да хитним мерама, које подразумевају убризгавање капитала у ослабљене банке, спрече продубљивање рецесије у еврозони.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара