Читај ми!

Капитал је плашљива зверка

Инвестиције вредне сто милиона евра чекају формирање Владе, кажу у Агенцији за страна улагања. У периоду око избора долази до успоравања темпа улагања страних инвеститора. Објашњење је, кажу стручњаци, једноставно и очигледно - капитал је плашљива зверка.

Формирање Владе чекају инвестиције вредне сто милиона евра, кажу у владиној Агенцији за страна улагања. Одустајање "Данијелија" од Србије није добар сигнал другим инвеститорима и представља упозорење политичарима да формирају Владу спремну на реформе, кажу у Удружењу инвеститора Америчке привредне коморе.

У Удружењу страних инвеститора кажу да италијански "Данијели" сасвим сигурно има своје разлоге за одустајање, али поред економских, политички услови за улагања су и те како важни, јер уливају сигурност.

"Важно је да се влада што пре формира, jeр то даје поруку стрaним инвеститорима да ми нисмо чврсто опредељени у нашим уверењима ка реформама", рекао је председник Америчке привредне коморе Милош Ђурковић. 

Један од најављених инвеститора јесте и шведска "Икеа", у којој је за РТС речено да планови улагања у изградњу робних кућа у Србији остају непромењени.

Дугорочни план те компаније јесте да се у наредних неколико година у Србији изгради пет робних кућа, најпре у Београду, Нишу, Новом Саду, још једна у Београду и робна кућа у централној Србији. Поред инвестиције у робне куће, паралелно се ради и на проширивању мреже локалних добављача.

У овом тренутку, завршени су преговори са три инвеститора која су вољна да уложе сто милиона евра, али за кончане одлуке чекају нову Владу.

"У предизборном и постизборном процесу долази до успоравања темпа улагања страних инвеститора. Нема одлагања за сада, али јесте успорено. Наши саветници су и данас на терену с инвеститорима", каже Божидар Лаганин из Агенције за страна улагања.

Објашњење је, кажу стручњаци, једноставно и очигледно – капитал је плашљива зверка.

Мијат Лакићевић из Новог магазина каже да инвеститори воле сигурност и свака промена политике, владе чини их несигурним и инвеститори то веома пажљиво гледају.

За сада се нико не усуђује да да процену колико ће страних инвестиција бити ове године. Чини се да би сви били пресрећни ако их буде колико и прошле – две милијарде евра, од којих је 900 милиона белгијски "Делез" уложио у "Макси".

Међутим, током првог тромесечја ове године, стигло је 180 милиона евра инвестиција, што је 40 одсто мање него у истом периоду прошле године.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара