Читај ми!

Потера за евром

Све већи раст вредности евра логична је последица понуде и тражње на тржишту девиза, смањења страних инвестиција и политичке неизвесности. Споразум са ММФ-ом Србији донео би стабилизацију вредности националне валуте.

Србија није једина држава чија национална валута слаби већ је на губитку цела еврозона, сматрају саговорници Ока економије. Иако је Народна банка неколико пута интервенисала на тржишту девиза, остао је проблем понуде евра због смањења страних инвестиција.

„Очекује се да ће ово стање трајати, велика је неизвесност и то је ефекат лоших очекивања будућих догађаја. Док се не формира Влада имаћемо веће проблеме него раније", сматра Верољуб Дугалић, секретар Удружења банака.

Економиста Мирослав Здравковић сматра да је ипак страх од раста евра у домену психологије, јер параметри привредног развоја показују благо повећање броја запослених и извоза у марту.

„Када је реч о понуди девиза, у марту је забележен рекордан извоз, кренуо је опоравак и мислим да ћемо у другом делу године имати стабилност курса", рекао је Здравковић.

Економисти процењују да је немогуће израчунати колико новца Србија дневно губи због тога што Влада још није формирана, али слажу се да би се девизни курс стабилизовао када би нова Влада склопила споразум са ММФ-ом.  

„То би био прави потез. Ја нисам љубитељ ММФ-а али је чињеница да страни инвеститори гледају на ММФ као на нешто што доприности стабилности националне валуте. Да ли ће то да доведе до повратка динара тешко је рећи", оцењује Црнобрња.

Мирослав Здравковић сматра да је велики пропуст што преговори нису завршени пре неколико месеци.

„Важно је што пре направити споразум јер нам је потребно нешто да нас натера,  нешто што је у нашем интересу. За нас је приоритет да што пре направимо нови аранжман са ММФ-ом, јер ће се инвеститори лакше укључити у привреду", каже Здравковић.

Кључни потези које би нова Влада морала да уради, сматрају економисти, јесу смањивање незапослености и рестриктивна политика јавних финансија.

„Требало би да Агенција за привредне регистре објави списак директора управних одбора јавних предузећа, да се објаве подаци зашто су партије толико укључене, и да се распишу јавни конкурси за изборе директора јавних предузећа", предлаже Здравковић.

Још једна од кључних ставки је прави човек на месту министра финансија, слажу се економисти.

„Битно је да имамо министра финансија који је способан, који ће имати интегритет и знање. Не чека га лаган посао, а овде се опет очекује неко ко ће бити политички способан, а ако то опет буде политичар шансе за опоравак су нам мање него претходних година", оцењује Верољуб Дугалић.

Привредни амбијент у Србији није подстицајан за стране инвеститоре, али држава не би требало само на њих да се ослања, закључују економисти. Основ будућег привредног развоја морале би бити домаћа штедња и добит која би могла да се реинвестира.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара