Читај ми!

Скупо чекање владе

Сваки дан чекања на извршну власт државу кошта 50 милиона евра девизних резерви, израчунали економисти. За евро је потребно 10 динара више него почетком године, иако је Народна банка у међувремену потрошила готово милијарду евра на интервенције.

У ишчекивању нове владе и економисти подсећају да је најважније да се она што пре формира јер, како су израчунали, сваки дан одлагања кошта земљу 50 милиона евра девизних резерви. Уз велике дугове и минус у државној каси сугеришу да је од пресудног значаја да ли ће министар финансија бити стручњак или политичар.

По висини зарада Србија је међу последњима у Европи, а по незапослености међу првима. Минус у државној каси готово је двоструко већи од планираног, а дуг одавно преко критичне границе. Зато будућу владу чекају болни резови.

"Свима је јасно да у овој земљи нема просперитета док се не настави пут ка Европи. Друга тачка је борба против незапослености и сиромаштва као најозбиљнијих проблема с којима се суочава три четвртине грађана", каже економиста Дејан Ерић. 

Уз подстицање производње за извоз, требало би повећати буџетске приходе и то бољом наплатом пореза, па и њиховим повећањем. Од пресудне важности је позив ММФ-у да се настави аранжман.

"ММФ нам је потребан не зато што има неке алтруистичке побуде и не зато што су нам преко потребне паре, већ зато што има тај бич, да нас натера да радимо у нашем интересу", каже Верољуб Дугалић, секретар Удружења банака Србије.

За евро је потребно 10 динара више него почетком године, иако је Народна банка у међувремену потрошила готово милијарду евра на интервенције. Слабљење динара, кажу стручњаци, резултат је и мање понуде девиза и психолошког фактора.

"Ми смо имали ванредно брзо слабљење динара за три месеца готово 10 одсто. Код нас је врло изражен и психолошки фактор, очекујем да ће брзо формирање владе утицати на курс", сматра економиста Хасан Ханић.

Уредник сајта Makroekonomija.org Мирослав Здравковић очекује да ће психолошки ефeкат нестати у другој половини године и да ћемо имати релативну стабилност.

Наравно, остаје сугестија стручњака о неопходности структурних реформи, да се боље управља јавним предузећима, смањи број запослених у јавном сектору, а да се малим и средњим предузећима помогне тако што ће моћи да послују по познатим правилима, уз мање корупције.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се