Читај ми!

Плаћање без контакта

Нови Закон о електронском новцу омогућиће бесконтактно плаћање, које би требало да промени трговачку праксу. Биће довољно да мобилни телефон са картицом за бесконтактно плаћање прислоните на бар код насликаног производа, па да вас тај производ сачека код куће.

Србија је учинила готово све као и најразвијеније земље како би постигла стандарде информатичког друштва, а ускоро би требало да добијемо и нови Закон о електронском новцу. Постоје и технологије посредством којих можете плаћати безготовински.

Ако имате мобилни телефон са интегрисаном картицом за бесконтактно плаћање, довољно је само да га прислоните на бар код насликаног производа на рекламном паноу и да вас тај производ већ чека код куће. Можда звучи као далека будућност али је то већ трговачка пракса у Јужној Кореји, а почиње да се примењује и у Србији.

Оља Дакић из компаније "Фрст дата", каже да је то процес који ће трајати, као што што је на почетку било увођење ПОС терминала, "тако ћемо морати да уведемо мрежу за прихватање бесконтактног плаћања".

Већ постоји и техничка могућност слања новца из једног у друго место помоћу мобилног телефона са паметном картицом и банкомата. Нове технологије коштају, али и убрзавају трансакције.

Према речима Дејана Тешића, из "АИК банке", електронске компоненте у данашње време су јефтиније, финансијски трошкови су оправдани, а на тај начин се постиже ефикаксност.

У ишчекивању Закона о електронском новцу, који припрема Народна банка и који ће бити у потпуности у складу са европским директивама, трговина преко интернета за мање износе обавља се несметано.

И Небојша Васиљевић, помоћник министра за информатичку културу у Министарству културе, информисања и информационог друштва, присталица је тог вида плаћања. Васиљевић каже да је и сам лично наручио књигу која му је доставњена без икаквих додатних трошкова.

Сметње у трговини преко интернета праве ограничења вредности робе која тако може да се наручи, а која су уведена да се онлајн каталошка продаја не би користила за избегавање плаћања царина.

Информатичка технологија у финансијама брзо напредује али и количина готовине у свету се не смањује па ће уз силну електронику опстајати и машине за сортирање и бројање готовине.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се