Читај ми!

ММФ Грцима: Време за наплату

Више сам забринута за судбину деце у Африци него за проблеме Грка, рекла директорка ММФ-а Кристин Лагард, поручујући Атини да је на ред дошла наплата дугова. Грчки родитељи морају да преузму одговорност ако мисле да су њихова деца погођена кризом, оценила Лагардова.

Директорка Међународног монетарног фонда Кристин Лагард рекла је у интервјуу за британски Гардијан да је више забринута за децу у Африци него за судбину Грка.

"Више мислим на малу децу у једном градићу у Нигеру, којима до школе треба два сата, где њих троје у школи дели једну столицу, и који сањају да добију добро образовање. Стално мислим на њих, јер верујем да је њима помоћ много више потребна, него људима у Атини", рекла је директорка ММФ-а.

На питање да ли има на уму проблеме са којима се Грци свакодневно срећу, Лагардова је одговорила да мисли на оне људе у Грчкој за које није обезбеђена помоћ државе, али и на оне који упорно избегавају да плате порез.

Директорка ММФ-а инсистира да је дошло време за наплату дугова и јасно ставља до знања да та међународна институција нема намеру да попусти у условима који су договорени са Грчком прошле године.

Врло директно говорећи, Лагардова је рекла да грчки родитељи морају да преузму одговорност ако мисле да су њихова деца погођена кризом.

Грчкој, чија се економија смањила за петину од почетка кризе, речено је да мора да драстично смањи плате, пензије и јавну потрошњу у замену за помоћ ММФ-а, ЕУ и Европске централне банке. Према њеним речима криза ће тек почети да узима данак.

Интервјуу британском листу долази након што се прелазна грчка влада састала да се позабави озбиљним падом наплате пореза, која је опала за трећину.

Атина је обећала да ће поправити наплату како би редуковала буџетски дефицит, али тон и несвакидашње речи Лагардове свакако осликавају став међународне заједнице, која постаје све нестрпљивија.

"Стално размишљам о људима у Грчкој који покушавају да избегну плаћање пореза. И знате шта? Мислим да би Грци требали да помогну сами себи и почну да плаћају порез", истакла је Лагардова.

Упитана да ли жели да каже да су лагодна времена за Грчку и остале "проблематичне" чланице ЕУ прошла и да је сада време за наплату Лагардова одговара: "Да, тачно тако".

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 23. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара