Читај ми!

Шошкић: Нема нестабилности банака

Српски банкарски систем је један од стабилнијих у региону, домаће банке високо капитализоване и ликвидне и нема никаквих разлога за "било какву врсту нервозе", рекао гувернер НБС Дејан Шошкић је, у интервјуу "Танјугу".

Народна банка Србије помно прати ситуацију у банкарском и укупном финансијском систему земље и нису уочена било каква кретања која би могла да се оцене као дестабилизирајућа, изјавио је гувернер Дејан Шошкић.

Напомињући да је српски банкарски систем један од стабилнијих у региону, а и шире, Шошкић је, у интервјуу Танјугу, истакао да нема никаквих разлога за "било какву врсту нервозе" и да су домаће банке високо капитализоване и ликвидне.

"Девизна штедња грађана је не само осигурана од стране државе до нивоа од 50.000 евра по једном штедном депозиту, већ и релативно висок ниво девизних обавезних резерви представља додатну гаранцију не само ликвидности, него и солвентности банака код којих се налазе депозити грађана", навео је гувернер.

Шошкић је објаснио и да су банке са оснивачима из Грчке домаћа, независна, правна лица која су непосредно под надзором НБС.

"Врло вероватно ће след догађаја у Грчкој утицати потенцијално и на укупан ниво губитака које ће банке у Грчкој имати. Али, то нису само грчке банке, већ и друге међународне банке које су изложене према грчком јавном дугу, али су то одвојена правна лица од домаћих банака и за њихове потенцијане губитке наше банке не одговарају".

"Губици у Европским банкама могу имати последице на функционисање матичних банака у Европи, а одређеним каналима може се одразити и на пословање њихових субсидијара у земљама Централне и Југоисточне Европе", рекао је Шошкић.

Према његовим речима, НБС је у последње две године променом структуре захтеваних обавезних резерви, стимулисала дугорочне изворе финансирања у банкама и ту је дошло до битне промене на боље.

Како је нагласио, домаћи банкарски систем се, по питању структуре финансирања из иностранства, сада много више ослања на дугорочне изворе финансирања, што креира додатну линију одбране од међународних нестабилности које могу негативно утицати на домаћи банкарски систем.

"НБС, не само да помно прати кретања, већ и има на располагању одговарајуће инструменте које би, евентуално, ставила у дејство у случају некаквих неповољних дешавања", додао је Шошкић.

Гувернер је истакао и да се не очекује да се неке банке нађу у лошем финансијском положају, као што је то био случај са "Агробанком", која је, према његовим речима "изузетак који треба да потврди правило да су банке високо капитализоване, да су солидне у свом извештавању, и према НБС, и према својим акционарима".

Говорећи о ситуацији у "Агробанци", он је навео да очекује да ће предстојеће активности допринети јачању стабилности банкарског сектора.

Прошле године догодио се "талас докапитализација" у домаћим банкама са иностраним оснивачем на нивоу већем од 400 милиона евра, а затим и докапитализације банака које су у мањем или већем власништву домаћих оснивача, пре свега државе, подсетио је Шошкић.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 23. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара