Читај ми!

Раст уместо штедње

Агресивна буџетска штедња прети да увуче Европску унију у спиралу пропасти, упозоравају поједини стручњаци. ОЕЦД апелује на лидере ЕУ да успоре са применом мера штедње, а из ММФ-а траже од вођа еврозоне да подстакну привредни раст.

Организација за економску сарадњу и развој (ОЕЦД) апеловала је на лидере Европске уније да успоре са применом мера штедње. Стручњаци упозоравају да агресивна буџетска штедња прети да увуче тај блок у спиралу пропасти, што би могло лоше да утиче на светску привреду.

И из Међународног монетарног фонда траже од вођа еврозоне да учине више да подстакну привредни раст.

Грађанима је доста штедње. Политичари су подељени, али је све јача подршка онима који уместо стезања каиша заговарају привредни раст. Економисти 34 развијене привреде кажу да напори за смањење дефицита штете сами себи, јер трећину планиране уштеде, брише спор економски раст.

Зато ОЕЦД позива земље еврозоне да додатно олабаве монетарну политику и донесу мере за раст привреде.

Главни економиста ОЕЦД Пјер Карло Падоан каже да се донедавно говорило да су ризици отклоњени и да је криза у еврозони далеко од ивице провалије.

"Међутим, ствари су се погоршале, па не одбацујемо могућност да опет уђемо у зачарани круг све веће задужености држава. То би имало озбиљне последице за цео свет", упозорава Падоан.

Еврозона је остварила напредак у борби са дужничком кризом, али треба још рада, оцена је ММФ-а.

Директорка ММФ-а Кристин Лагард каже да је потребно учинити више за привредни раст - посебно кроз структурне реформе, а не кроз повећање дефицита.

"Потребна је боља подела буџетског терета између земаља-чланица", сматра Лагард.

Светска привреда ове године оствариће раст од 3,4 одсто, еврозона само 0,1 одсто. Боље прогнозе су за идућу годину - на светском нивоу привредни раст биће 4, 2 одсто, а у еврозони 0, 9 процената.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара