Читај ми!

Непромењен кредитни рејтинг Србије

Избори у Србији и избор Томислава Николића неће утицати на кредитни рејтинг земље, пошто је новоизабрани председник одмах заузео проевропски став, наводе из агенције за процену кредитног рејтинга "Фич".

Агенција за процену кредитног рејтинга Фич оценила да су избори у Србији повећали неизвесност око смера економске политике и односа с Међународним монетарним фондом, али да то неће утицати на кредитни рејтинг.

Ситуација у Србији је "у оквиру толеранције нивоа рејтинга ББ минус са стабилним изгледом", наводе из Фич-а на свој интернет страници.

"Када смо у новембру потврдили тај рејтинг, рекли смо да очекујемо председничке изборе с исходом наставка протржишне и проевропске оријентације. Ово остаје случај будући да је победник недељних председничких избора Томислав Николић заузео проевропски став", истичу из те агенције.

Оцењује се да би Николић могао бити суочен с ривалном парламентарном већином што би могло да отежа спровођење реформи.

Кредитна агенција наводи да је Николић повремено имао реторику усмерену против ММФ-а, али да његова победа не повећава неизвесност око односа Србије према тој институцији, будући да и претходна владајућа коалиција није аутоматски следила препоруке ММФ-а.

"Тако да долазак новог председника не мора да указује на драматичну промену у односу Србије према ММФ-у", наводи Фич уз оцену да је програм ММФ-а позитиван, пошто обезбеђује механизам против "превеликх девијација" у фискалној политици Србије.

На дужи рок Николићев тврђи став о Косову могао би да одложи почетак приступних преговора с ЕУ. Ипак, како наводе из Фича ни то не мора ништа да значи пошто је Николић у првом обраћању рекао да "Србија неће скренути са свог европског пута".

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара