Читај ми!

Рецепт Г8 за излазак из кризе

Привредни раст и радна места пут су за излазак из кризе, поручили су лидери осам најразвијенијих држава света на самиту у Кемп Дејвиду. Они су истакли подршку останку Грчке у еврозони, нагласивши да мора да поштује преузете обавезе, наведено је у закључцима лидера Г8.

Лидери осам најразвијенијих држава света поручили су данас, на самиту у Кемп Дејвиду, да је њихов императив промоција привредног раста и отварања нових радних места, као најбољег пута за јачање светске економије.

Они су истакли подршку останку Грчке у еврозони, нагласивши истовремено да Грчка мора да поштује преузете обавезе, наведено је у закључцима након састанка лидера Г8.

Светски лидери су указали и на значај поштовања фискалне стабилности, иако грађани Европе све више показују нестрпљење око мера штедње, које највише заговара Немачка.

У центру пажње самита лидера САД, Канаде, Јапана, Русије, Немачке, Француске, Велике Британије и Италије, који су се окупили на имању председника САД у Кемп Дејвиду, била је дужничка криза и могућност изласка Грчке из еврозоне.

На састанцима традиционално учествује и врх Европске уније, који су овог пута предводили председник Европске комисије Жозе Мануел Барозо и председник Европског савета Херман ван Ромпеј.

"Еврозона је једна од кључних тема дебате и сви смо у потпуности посвећени расту, стабилности и фискалној консолидацији, као делу свеобухватног пакета којим треба да обезбедимо просперитет за све наше грађане ", рекао је Барак Обама, председник САД.

На Обамину стратегију подстицања привредног раста и потрошње благонаклоно гледају лидери Француске и Италије. Британски премијер Камерон упозорава да је еврозони хитно потребан план за обуздавање кризе, који ће ојачати банке и финансијске заштитне зидове, али и стимулисати економски раст.

"Не постоји сукоб између штедње и раста. Председник Оланд верује у то и ја верујем у то", каже британски премијер Дејвид Камерон.

Лидери Групе осам сагласни су да Грчка треба да остане у еврозони и за сада, кажу, не праве "план Б".

"План А за Грчку је да остане у зони евра и поштује своје обавезе, као и све друге чланице монетарне уније. То је наш план", истиче председник Европске комисије Жозе Мануел Барозо.

Порука из Кемп Дејвида упућена Атини могла би да умири духове узбуркане синоћ објављеном, а потом и демантованом вешћу из Берлина да је канцеларка Меркел сугерисала грчком председнику да се уз изборе у јуну одржи и референдум о чланству Грчке у еврозони.

"Теоретски, идеја о референдуму је добра, али мислим да људи сада нису у прилици да се опредељују између евра и драхме, јер ни наши политичари не могу да донесу одлуку о томе", кажу поједини грађани Атине.

Судећи по најновијим анкетама, у Грчкој је мртва трка између странака које су за штедњу и финансијску помоћ Европске уније и ММФ-а, и радикалне левичарске Сиризе, која је против. Аналитичари се слажу да од резултата тих избора зависи не само економска судбина Грчке већ и читаве еврозоне.

Британски премијер Дејвид Камерон изјавио је данас да су светски лидери на самиту Г8 направили напредак у разговорима око кризе у еврозони.

Како преноси Би-Би-Си, Камерон је казао да Г8 не може да да инструкције земљама еврозоне шта треба да раде. Он је подржао захтеве немачке канцеларке Ангеле Меркел да дође до смањивања дефицита, оценивши да је Меркелова по том питању апсолутно у праву.

Раније данас, пре радне сесије о еврозони, Камерон се у Кемп Дејвиду састао са америчким председником Бараком Обамом, са којим је разговарао о цени нафте на светском тржишту, наводи Би-Би-Си.

Камерон је упозорио новоизабраног председника Француске Франсоа Оланда да Британија неће прихватити нове порезе на финансијске трансакције.

Већина учесника скупа у Кемп Дејвиду вечерас ће се преселити у Чикаго, где у недељу почиње дводневни самит НАТО.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара