Читај ми!

Винарима додељено 25 аутомобила

У оквиру пројекта за развој виноградараства, на Међународном сајму пољопривреде у Новом Саду, винарима из Србије уручено 25 аутомобила. Србија треба да употпуни винску понуду Европе, рекао министар Душан Петровић.

Министар пољопривреде и трговине Душан Петровић уручио је на новосадском Међународном сајму пољопривреде 25 аутомобила произвођачима вина и институцијама које се баве том делатношћу у Србији, у оквиру пројекта "Јачање капацитета и техничка помоћ у изради нове рејонизације виноградарских подручја и система географског порекла вина".

Тај пројекат, који је финансирала Европска унија са 1,2 милиона евра, омогућиће лакше и боље функционисање система географског порекла вина заснованог на новој рејонизацији виноградских подручја, а у складу са стандардима ЕУ.

"Србија је недавно добила статус кандидата чиме је отворен простор за снажнији наступ према ЕУ", рекао је Петровић и додао да тај наступ треба да буде најјачи баш у области пољопривреде.

Наводећи да у Србији има већ 65 произвођача вина са сертификатом за производњу са географским пореклом, Петровић је нагласио да "пошто ћемо сигурно бити чланови ЕУ и ми треба да употпунимо винску понуду Европе".

Према његовим речима, ресорно министарствао ће и убудуће помагати произвођачима вина у Србији, који од те производње могу лепо да живе.

На свечаном уручењу кључева донираних аутомобила, чија је вредност 250.000 евра, директор за међународне односе и проширење у оквиру Генералног директората за пољопривреду и рурални развој Европске комисије Џон Кларк рекао је да ће, захваљујући овом пројекту, винари у Србији моћи више да производе.

Кларк је истакао да ће Србија успешно ускладити своје прописе о производњи вина са прописима ЕУ, јер је то један од услова за улазак у Унију.

Шеф делегације ЕУ у Србији Венсан Дежер истакао је да Унија придаје значај пољопривреди у Србији.

"Квалитет је оно што је веома важно и сви пројекти који се покрећу имају за циљ његово повећање", навео је Дежер додајући да је сигуран да ће Србија у наредном периоду достићи квалитет којим ће моћи да конкурише на тржишту ЕУ, како у производњи вина, тако и у свим другим областима.

Како је нагласио Дежер, имао је прилику да у Србији проба неколико врста вина и да су по његовом мишљењу, врло доброг квалитета.

Амбасадор Италије Армандо Варикио је рекао да је срећан што та земља има богату сарадњу са Србијом и да ће обе стране у будућности учинити да та сарадња буде богатија и разноврснија.

Према његовим речима, пољопривреда у Србији није битна само због бруто домаћег производа, већ и због одрживог развоја целог региона.

Главни пројекти овог програма који финансира ЕУ су израде детаљне виноградарске рејонизације и мапа виноградарских, географских, производних подручја Србије, техничка помоћ у изради новог система географског порекла вина по угледу на недавно успостављен систем за вина у ЕУ.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво