Читај ми!

Пољопривреда ушла у другачију путању

Србија је ове године ушла у потпуно другачију путању за подстицање пољопривредне производње за коју очекује да ће довести до пуног коришћења домаћих ресурса у аграру, повећања сировинске основе и даљег раста извоза, изјавио министар пољопривреде и трговине Душан Петровић.

Министар пољопривреде и трговине Душан Петровић изјавио је да је Србија ове године ушла у потпуно другачију путању за подстицање пољопривредне производње за коју очекује да ће довести до пуног коришћења домаћих ресурса у аграру, повећања сировинске основе и даљег раста извоза.

На округлом столу о проблемима аграга у организацији агенције Танјуг Петровић је истакао да је промена система субвенционисања омогућила да знатно већи број газдинстава у Србији добије помоћ да се на ефикаснији начин баве пољопривредом.

Он је подвукао да ће ове године три пута више газдинстава добити субвенције државе, тачније 250.000 у односу на 82.000, колико их је било прошле године.

Уз то и 50 одсто више је површина чија ће обрада бити субвенционисана, што сада износи више до милион и по хектара, навео је министар.

Петровић је указао и да је суштински проблем земљорадника у нашој земљи у прошлости био недостатак готовог новца за финансирање текућих радова и напоменуо да им је ове године на располагању укупно 22 милијарде динара намењених за биљну производњу.

Од те суме, 10 милијарди динара је издвојено за регресирање дизел горива које представља велики трошак за пољопривреднике у текућој сетви, рекао је Петровић.

Он је најавио да ће земљорадницима од данас бити на располагању и новац по Уредби Министарства пољопривреде о авансној исплати, укупно три милијарде динара, за пролећну сетву, а могу користити и повољне динарске кредите са субвенционисаном каматном стопом од шест одсто годишње са роком отплате до три године.

Петровић је рекао да одобравање кредита пољопривредницима иде "врло добро" и да је прошле недеље пласирано у просеку 700.000 евра дневно, па се очекује да ће укупан прошлогодишњи одобрен износ од 62,5 милиона евра бити премашен.

Министар је нагласио и да је ове године аграрни буџет за трећину већи него у 2011. и износи више од 30 милијарди динара, према прошлогодишњих 20 милијарди.

Петровић је истакао да пољопривреда у Србији данас има важније место него што је имала пре извесног времена, што је веома добро, јер се у нашој земљи више од 800.000 породица бави пољопривредом, од чега 400.000 газдинстава живи искључиво од пољопривреде.

Србија има огроман простор за повећање физичког обима пољопривредне производње захваљујући значајним природним ресурсима, навео је министар подсетивши да Србија има 4,2 милиона хектара обрадивог земљишта и довољно воде.

Петровић је констатовао да Србија има све што је потребно да настави позитиван извозни тренд у аграру и навео да је за милијарду долара повећала извоз хране у последње две године.

Изнео је и прецизне податке према којима је прошле године из Србије извезено пољопривредно-прехрамбених производа за 2,7 милијарде долара, при чему је остварен суфицит од 1,3 до 1,4 милијарде долара.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
18° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се