Читај ми!

Русија као "Челси"

Руска влада смањила прогнозу економског раста, али је он и даље већи од осталих чланица Г8. Поједини стручњаци руску економију упоређују са фудбалским клубом "Челси", односно указују да велике могућности нису најбоље искоришћене. Задатак је створити конкурентну инвестициону климу, каже Владимир Путин.

Руска влада смањила је прогнозу овогодишњег економског раста земље са 3,7 на 3,4 одсто. Аналитичари оцењују да то показује да влада схвата мањкавости руске економије, што је, кажу, добро, јер ће бити спремна на погоршање економских околности.

Фудбалски клуб "Челси" је за неке економисте метафора руске економије.

"Игра 'Челсија' ове године је у паду, али се како-тако одржава новцем власника Романа Абрамовича којим се купују нови менаџери или играчи. Тако и новац од нафте и гаса прикрива недостатке руске привреде. Тај новац одлаже неопходне реформе", каже Мерт Јилдиз, економиста "Ренесанс капитала".

Русија је девета економија света и очекује се да ове године њен бруто домаћи производ буде безмало 2.000 милијарди долара. Раст Русије већи је од других чланица Групе 8 најмоћнијих економија света.

Горан Николић из Института за европске студије каже да просечан Рус данас живи боље него икад, истичући да је просечна плата у Русији нешто више од 600 евра.

Међутим, руска економија ослања се углавном на нафту и гас, који чине две трећине извоза. Светска банка упозорава да би економски раст Русије био бар за трећину спорији да није високих цена енергената.

Зато Кремљ упорно подстиче привредну разноврсност, посебно освајање високих технологија.

"Потребна нам је нова економија, морамо да подигнемо нове производне погоне и истраживачке и развојне центре. То очекујемо и од страних инвеститора. Наш је задатак да створимо конкурентну инвестициону климу. У следећих неколико година морамо се са садашњег 120. места на листи земаља привлачних за улагање попети на 20 место", каже Владимир Путин, председник Русије.

Управо су стране инвестиције једна од мањкавости руске економије. Иако је неколико великих произвођача аутомобила и хране отворило погоне у Русији, ниво инвестиција је мањи од уобичајеног за земље у успону.

Аналитичари кажу да повратак Владимира Путина на место шефа државе даје сигурност инвеститорима.

Прилив страних инвестиција расте већ два месеца. "Инвеститори су уверени да следи још шест година економске стабилности", каже Иван Чакаров, економиста "Ренесан капитала".

Русија очекује и да чланство у Светској трговинској организацији, у коју је примљена после 16 година преговора, подстакне развој разноврсније производње и отвори нова тржишта, да не би, како кажу аналитичари, као "Челси" на крају остајао без Лиге шампона.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се