Читај ми!

Лекар на челу Светске банке

За новог председника Светске банке изабран Џим Јонг Ким, кога је предложио амерички председник Обама. Избором Кима, који је по струци лекар, прекинута је пракса да углавном политичари, правници и економисти буду бирани на ту функцију.

Американац корејског порекла Џим Јонг Ким изабран је за новог председника Светске банке, чиме се наставља традиција да САД именују првог човека те организације док Европљани дају кандидата за директора ММФ-а.

Кима је на ту функцију, за многе изненађујуће, кандидовао амерички председник Барак Обама. Његову номинацију потврдио је извршни одбор Светске банке, који чини 25 чланова.

На месту председника Светске банке Ким ће наследити Роберта Зелика, коме истиче петогодишњи мандат. Ким је по струци лекар и бави се углавном лечењем ХИВ-а и туберкулозе у земљама у развоју. До сада је био председник Дартмаут колеџа.

Његовим избором прекинута је досадашња пракса да углавном политичари, правници и економисти буду бирани за председнике Светске банке.

Амерички председник Барак Обама поздравио је избор Џим Јонг Кима, оценивши да је изборни процес био отворен и транспарентан.

У саопштењу Беле куће се наводи да је Ким лидер који уједињује и додаје да Обама цени подршку коју је кандидат кога је он предложио добио широм света.

Амерички секретар за финансије Тимоти Гајтнер је рекао да је Ким целог живота решавао комплексне проблеме и додао да ће избор такве личности унети нову енергију у напорима Светске банке да промовише економски раст у свету.

Земље у развоју су имале два кандидата за председника Светске банке, нигеријску министарку финансија Нгози Окоњо Ивеалу и бившег колумбијског министра финансија Хозе Антонија Окампа.

Ким ће свој петогодишњи мандат на челу Светске банке започети у јулу. Позиција председника Светске банке је од кључној значаја за већину земаља у развоју. Председник надгледа особље од 9.000 економиста, стручњака за развој и других специјалиста за политике.

Светска банка је 2011. доделила 43 милијарде долара нових кредита и донација, помажући различитим земљама да развију инфраструктуру, администрацију, и кључне секторе у својим економијама.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се