Читај ми!

Пореска квадратура круга

Према новом предлогу закона, пореским дужницима би се опростиле камате под условом да плате порезе и доприносе. Поједини послодавци кажу да је то неправда према онима који су редовно испуњавали обавезе. Мотив за такву одлуку је велика беспарица, сматрају економисти.

Влада Србије усвојила је Предлог закона који ће, ако га подржи нови скупштински сазив, пореским дужницима опростити камате, под условом да до средине 2013. године, плате главницу дуга за порезе и доприносе.

Према предлогу новог закона, порез на зараде, поклон, наслеђе, пренос апсолутних права, дуг за социјалне - све би и предузећа и грађани могли би да плате без камата. Предлог за опрост стиже у тренутку када Пореска управа бележи раст наплате.

Директор Пореске управе Драгутин Радосављевић напомиње да је за 4,6 милијарде динара наплаћено више прихода него што је планирано. "Ових дана могло је да се чује од званичника владе да су подбацили приходи, и то непорески приходи", додаје Радосављевић.

Иако Влада, предлог отписа дуга за камате, образлаже намером да растерети привреду, у Унији послодаваца сматрају да то није добра порука, ни редовним платишама, ни дужницима.

Председник Уније послодаваца Србије Небојша Атанацковић сматра да би се тај начин учинила неправда оним дужницима који су редовно испуњавали своје обавезе у односу на оне који то до сада нису радили. "Када се ослободе припадајуће камате, они ће да плате реално мање него што су плаћали када је то била њихова обавеза", наводи Атанацковић.

Понуду из 2008. године, о отпису дела или читаве камате, искористило је 66.000 дужника. Тада им је за уплату три милијарде и 700 милиона дуга, опроштено две милијарде динара. У Министарству финансија процењују да би овог пута у државну касу могло да се слије 10 милијарди.

Економиста Данило Шуковић оцењује да је мотив за одлуку Владе велика беспарица, односно дефицит у буџету. "Једино то може бити разлог, а колико је то рационално то је друго питање", каже Шуковић.

Порески дуг је достигао је 360 милијарди, највише због неприватизованих фирми у којима наплата није могућа и старог дуговања које због камата расте. Највише се дугује пензијском фонду.

Јелица Тимотијевић из Фонда ПИО наводи да је за прва три месеца ове године наплата доприноса је за 1,9 одсто била боља него претходне године, напоменувши да је Фонд повукао из буџета 3,2 милијарде динара мање. Дуг Фонду од 254 милијарде динара приближан је годишњем издвајању за исплате пензија.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се