Читај ми!

Стартује нова цена рада

Минимална цена рада у Србији од данас је 20.010 динара. Послодавци тврде да следе отпуштања, јер нема новца за увећање минималне плате.

Одлуком Социјално-економског савета у Србији, од данас важи нова минимална цена рада од 115 динара по радном сату, што значи да ће убудуће запослени примати "минималац" од 20.010 динара.

Минималну зараду у Србији утврдио је 12. марта Социјално-економски савет, а процењује се да ће повећање осетити најмање 142.000 радника који су до сада примали око 17.740 динара месечно.

Минимална и просечна зарада никад нису биле ближе, минимална је достигла половину просечне.

У Унији послодаваца Србије (УПС) тврде да ће повећање минималне цене рада условити нови талас отпуштања у привреди Србије која нема средства да исплаћује увећана примања запослених и због тога ту одлуку треба поново размотрити.

Према рачуници УПС-а, око 50.000 до 60.000 запослених, у предузећима која су прихватила грански колективни уговор, могло би да остане без радног места због овог повећања.

Поједини послодавци се жале то што повећање цене рада стиже у тренутку када потписују колективни уговор, којим се обавезују на исплату регреса и топлог оброка радницима.

Са ставом УПС сагласан је и економски аналитичар Мирослав Здравковић, који сматра да ће повећање "минималца" оптеретити гране као што су грађевинарство, трговина и прерађивачка индустрија.

Здравковић је подсетио да је Србија завршила 2011. годину са просечном зарадом од 373 евра.

Синдикати у Србији који су првобитно предлагали 112 динара по радном сату, а немају ништа против што су добили више него што су тражили - 115 динара по радном сату.

Повећње цене рада не погађа само приватнике, већ и државу. Из њене касе плате прима око 430 хиљада радника код којих, због начина обрачуна, нова цена рада утице не само на минималну, већ и на остале зараде.

У Министарству финансија, међутим, тврде да то повећање не ремети буџетски план.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво