Читај ми!

Позив дијаспори да улаже у Србији

Председник Србије Борис Тадић позвао Србе у дијаспори да се врате у матицу и зарађени новац уложе у породичне бизнисе. Тиме нисте на терету државе, већ својим приватим предузетништвом доприносите развоју друштва и државе, рекао је Тадић у Деспотовцу.

Председник Србије Борис Тадић позвао је Србе у дијаспори да се врате у матицу и зарађени новац уложе у породичне бизнисе.

Тадић је, приликом посете предузећу "Млинпек-Плажане", које је пре 13 година основао повратник из Француске Миодраг Јовић, истакао да би волео да и други Срби у дијаспори крену његовим стопама и наставе свој посао у Србији.

"Тиме нисте на терету државе, већ својим приватим предузетништвом доприносите развоју друштва и државе. То је нешто што треба да се подржи", рекао је Тадић.

Председник Србије је истакао да је историја породице Јовић занимљива, будући да је у две генерације у иностранству успела да сачува свој језик и културу, као и жељу да се врати у постојбину и уложи у њен развој.

Власник предузећа "Млинпек-Плажане" рекао је да је потребно да држава подстиче отварање малих и средњих предузећа и привуче људе из дијаспоре да улажу у Србију тако што ће поједноставити административне процедуре за отварање фирми и пословање.

"Људима из дијаспоре финансијска помоћ није потребна, али је проблем компликована администрација, а такође би било добро да сви предузетници буду у истој равни, односно да сви плаћамо обавезе и пријављујемо раднике, а да тржишна утакмица буде једнака за све, како мале тако и велике предузетнике", рекао је Јовић, који је посао покренуо капиталом зарађеним у иностранству.

Према његовом уверењу, од породичног бизниса у Србији се може живети солидно, а проблеми могу да се реше стриктнијим спровођењем закона, тако што би се ефикаснијим учинио систем наплате и сузбио привредни криминал који, како је рекао, "топи добра предузећа".

"Млинпек-Плажане" је један од главних снабдевача хлебом и пецивом у општини Деспотовац. Основна делатност предузећа је складиштење пшенице, производња свих врста пшеничног брашна и производња хлеба и пецива.

Капацитети савременог складишног простора омогућују да се сваке године прихвати и чува око 5.000 тона пшеничног зрна, а у млину се преради и произведе исто толикио квалитетног сремског брашна.

Компанија је основана 1999. године и упошљава 24 радника, а у будућности намерава да прошири свој асортиман и на прерађевине од меса.

Број коментара 36

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво