Читај ми!

Одбрана евра и стезање каиша

Еврозона договорила повећање фондова за заштиту презадужених земаља чланца, на 800 милијарди евра. Због малог планираног раста, чланицама су потребни рестриктивнији буџетски планови и јак финансијски одбрамбени зид за заштиту задужених привреда.

Министри финансија Еврозоне договорили су, у Копенхагену, повећање кризних фондова за заштиту презадужених земаља монетарног блока. Фондови за одбрану економија и заједничке валуте 17 земаља биће тешки 800 милијарди евра, а договор представља олакшање за Еврозону која од почетка године бележи пад привредних активности.

Повећање фондова представља јасну поруку финансијским тржиштима да је еконимски блок у стању да заузда двогодишњу дужничку кризу, поручују европски министри.

"Стварна кредитна могућност Европског стабилизационог механизма и Европског стабилизационог фонда јесте 500 милијарди евра, јер је око 300 већ обећано за помоћ Ирској, Португалији и Грчкој", наводи министарка финансија Аустрије Марија Фектер.

Још увек нема сагласности око предлога да се стабилизациони фонд повећа на око 1000 милијарди евра, за шта се залаже Немачка.

Еврозона ће имати привредни раст од свега 0,2 одсто, упозорава Организација за економску сарадњу и развој (ОЕЦД). Зато су јој потребни рестриктивнији буџетски планови и јак финансијски одбрамбени зид, за заштиту задужених привреда, као што су Италија и Шпанија.

Главни економиста ОЕЦД-а Пјер Карло Падоан каже да је зона евра је и даље слаба, пошто државни дугови и незапосленост расту, банке су слабе а фискални циљеви далеко од остварених.

Шпанцима предстоји највеће стезање каиша у историји, пошто је влада у Мадриду представила нови буџет којим су планиране уштеде од 27 милијарди евра.

"Јавна штедња подразумева замрзавање плата и пензија у јавном сектору и социјалних давања, смањење администрације, веће порезе за велике компаније", наводи заменца премијера Шпаније Сораја Саенз де Сантамарија.

У Пољској, хиљаде радника окупило се пред зградом парламента да подрже предлог синдиката да се о реформи пензионог системна одлучује на референдуму. Посланици расправљају и гласају о инцијативи "Солидарности" да распишу референдум о владином предлогу, о повећању старосне границе за одлазак у пензију на 67 година за мушкарце и жене.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
23° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се