Читај ми!

Штедња и на локалу

Најављене мере за смањење буџетског дефицита неће обезбедити довољне уштеде, оцењује Фискални савет. Зато је, како наводе, потребно усвојити и спровести и друге мере у правцу фискалне консолидације, које би укључивале и локалне власти и јавна предузећа.

После усвајања мера, којима ће Влада покушати да уштеди 15,7 милијарди динара и тако буџет задржи у дозвољеном минусу, стручњаци кажу да је добро што су мере донете, али да нису довољне.

Оцена Фискалног савета је да ће се овим мерама, чак и ако се у потпуности спроведу, уштедети три милијарде мање него што је Влада израчунала. Притиснута све мањим приливом новца у буџет, српска влада је морала да се придружи бројним земљама које су донеле мере штедње - мање ће трошити на путовања, набавке, услуге.

У државну касу преусмериће део прихода Управе за трезор, министарстава културе и инфраструктуре, фондова - за заштиту животне средине и за шуме, геодетског завода, дирекције за мере. Али то није довољно, кажу у Фискалном савету.

Први показатељи указују на то да би дефицит државе у прва три месеца могао да буде око 55 милијарди динара уместо планираних 26 милијарди, што већ представља одступање од циља за први квартал од око 30 милијарди динара.

Стога мере планиране програмом, којима би се дефицит државе смањио за свега 15,7 милијарди динара, неће бити довољне да врате фискалне токове у потребне оквире.

Зато је потребно да се усвоје и спроведу и друге мере у правцу фискалне консолидације, које би укључивале и остале јединице државе и јавног сектора, локалне власти, па и јавна предузећа.

"Законом о финансирању локaлне самоуправе буџет је оштећен, смањени су његови приходи за 40 милијарди динара, а да нису нађене замене", каже уредник сајта Макроекономија Мирослав Здравковић.

Што се тиче нових мера, Здравковић каже да су оне изнуђене и додаје да се њима шаље сигнал да Србија, а не ова влада, понаша одговорно према својим пореским захватањима и потрошњи.

"Оно што је веома позитивно је да је влада увидела да не можемо више да имамо повећање прихода растом пореза јер је привреда у јако лошем стању", каже Ана Трбовић са Факултета за економију, финансије и администрацију - ФЕФА.

"Ово је почетак. Потребно је правити уштеде и на оним деловима буџета који нису дотакнути овим мерама то су плате и пензије у јавној управи. Повећање старосне границе за пензију и смањење броја запослених у јавним предузећима", рекла је Трбовићева.

Дилеме нема, нову владу чекају болне реформе, које би, кажу стручњаци, њених првих шест месеци, уместо златним, могле да учине веома непријатним.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво