Економска корист од евроинтеграција

Процес европских интеграција доноси корист економији Србије без обзира што се очекује потпуна либерализација тржишта за производе из ЕУ, оценили учесници скупа посвећног политичким и економским последицама кандидатуре Србије.

Већина учесника скупа посвећног политичким и економским последицама кандидатуре Србије за улазак у ЕУ, сложило се да процес европских интеграција доноси користи економији Србије и њеним грађанима без обзира на то што се очекује скоро потпуна либерализација тржишта Србије за производе из ЕУ.

Министар економије и регионалног развоја Небојша Ћирић изјавио је за округлим столом који је организовао недељник НИН, да је од примене прелазног трговинског споразума почетком 2009. до новембра 2011. године корист за српске извознике због бесцаринског извоза у ЕУ око 1,4 милијарди евра, а истовремено европски извозници су због укидања царина на извоз у Срибју имали користи од 423 милиона евра.

Ћирић је подсетио да се тржиште Србије за улазак робе из ЕУ постепено либерализује последњих година до јануара 2014. године када ће царина бити скоро потпуно укинута, и истакао да насупрот мишљењу да ће то уништити део фирме у Србији искуства из региона говоре супротно.

Он је истакао да без обзира на процес либерализације Србија остварује суфицит у развоју пољопривредних производа са ЕУ који у 2010. години био 487 милиона евра, а за 10 месеци лане 500 милиона евра и да слични трендови постоје и у текстилној индустрији.

Не постоји страх од конкуренције

Министар пољопривреде и трговине Душан Петровић нагласио је да Србија има добар капацитет када је производња хране у питању и да не би требало да постоји страх од конкуренције са тржишта ЕУ.

Према његовим речима без обзира што протеклих година ниво царинске заштите на увоз у Србију пада ми и даље имамо раст извоза хране и у прошлој години извоз пољопривредно прехрамбених производа био је 2,7 милијарди долара.

Петровић је подсетио да Србија највише извози примарне пољопривредне производе, али да се њихов извоз смањује у корист пољопривредних прозивода виших фаза прераде и додао да се озбиљан новац инвестира у прехрамбену индустрију меса, млека, шећера, соје, хране за животиње.

Директорка владине Канцеларије за европске интеграције Милица Делевић објаснила је да сваки споразум о слободној трговини, па тако и Прелазни трговински споразум са ЕУ, представља однос трошка и користи, односно подразумева да земља одустаје од нечега због користи која је важна.

Шеф делелгације ЕУ у Србији Венсан Дежер рекао је да Русија и ЕУ имају трговинску размену вредну 150 милијарди евра и да придруживање Србије ЕУ једног дана неће пореметити њене добре односе са Русијом и то се не доводи у питање.

Амбасадор Русије у Србији Александар Конузин навео је да приступање Србије у ЕУ ствара одређене ризике за губитак економских предности које земља сада има, али да треба наћи могућности, кроз билатералне односе, и сарадњу са ЕУ, да се ти евентуални губици, или избегну или максимално смање.

Конузин је указао да је важно наћи решење које не би имало негативне последице по сарадњу укључујући и реализацију пројекта "Јужни ток".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара