Српско-грчка сарадња

Постоји велики простор за повећање размене пољопривредних производа између Србије и Грчке, посебно за повећање извоза кондиторских и млечних производа, рекао министар Душан Петровић после потписивања меморандума о сарадњи са Грчком.

Министарство пољопривреде и трговине Србије и Министарство за рурални развој и храну Грчке потписали су у Београду меморандум о сарадњи у пољопривреди и прехрамбеној индустрији.

Министар Душан Петровић и грчки министар за рурални развој и храну Костас Скандалидис су истакли да су тим документом створени механизми за ефикаснију сарадњу и повећање размене у пољопривреди и индустрији хране.

Споразумом су, како је навео Петровић, створени механизми за подршку привреди Србије и Грчке, пре свега малим и средњим предузећима, јер су формирањем мешовите комисије за сарадњу добили институционалну подршку.

Та комисија, прецизирао је, дневно ће разматрати све могућности побољшања сарадње у пољопривреди и производњи хране, учешћу научних института, као и инспекцијских и других служби. 

Петровић је рекао да је је сада отворен озбиљан простор за повећање низвоза кондотирских и млечних производа, док је грчки министар Скандалидис истакао да Грчка произовди велики спектар квалитетних пољопривредних производа, као и вина.

Скандалидис је оценио да је тренутно размена пољопривредних и прехрамбених производа Грчке и Србије "скоро безначајна" у односу на грчку размену са другим земљама.

Он је навео да постоје велики потенцијали за повећање размене у тој области, истичући да верује да ће Меморандум отоворити ново поглавље и допринети проширењу сарадње између влада и произвођача две земље, како би се врло брзо удвостручила размена. 

Размена Србије и Грчке у трговини пољопривредним и прерамбеним производима, према рецима Петровића, у прошлој години је била 150 милиона долара, без трговине шећером.

Министар Петровић је навео да је Србија забележила суфицит и прецизрао да је српски извоз пољопривредних производа износио 93 милиона долара. Србија у Грчку највише извози кукуруз и различите врсте поврћа, док увози углавном јужно воће.

Петровић је рекао да је Скалдалидисом разговарао о извозу јунећег меса из Србије у Грчку, као и повећању квота за шећер.

Скандалидис је додао да ће Грчка, која је чланица ЕУ, подржати захтев Србије за повећање квота извоз шећера у земље Уније, као и повећање квота за месо и друге производе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара