Читај ми!

Зелена економија отвара радна места

Влада Србије је промовишући зелену економију, управљање отпадом и рециклажу створила нову индустријску грану, која је омогућила отварање нових радних места, рекао министар Оливер Дулић после потписивања уговора у области енергетске ефикасности у Смедеревској Паланци.

Министар животне средине, рударстава и просторног планирања Оливер Дулић рекао је да је један од најзначајнијих резултата Владе Србије то што је, промовишући зелену економију, управљање отпадом и рециклажу створила нову индустријску грану, која је и условима највеће економске кризе забележила раст и омогућила отварање нових радних места.

Дулић је, након потписивања првог уговора за финансирање пројеката из области енергетске ефикасности у Смедеревској Паланци, рекао да пре четири године у Србији није постојало ниједно радно место у индустрији рециклаже обновљивих извора енергије и управљања отпадом, а да је у том простору шансу данас нашао велики број грађана.

"Управо захваљујући законима које смо донели 2009. године покренули смо велики инвестициони циклус, који је допринео да се у ову област инвестирају десетина милиона евра и отвори велики број нових радних места", рекао је Дулић.

Он је додао да је, захваљујући чињеници да су направљени економски механизми и инструменти да се отпад прикупља, сепарише и рециклира створен посао не само за људе који раде у рециклажи, већ и за оне који прикупљају отпад и који га транспортују.

Од нечега што је до јуче било смеће ми смо створили покретачку снагу за запошаљавање људи, рекао је Дулић.

"Тешко је време, али министарство је у све три области које покрива успело у 2011. години, као економски најтежој, да забележи раст управо захваљујући новим политикама које смо промовисали", рекао је Дулић, који је присуствовао потписивању уговора између комуналног предузећа општине Смедеревска Паланка и Фонда за заштиту животне средине.

Тај уговор, објаснио је Дулић, први је од стотину који ће бити спроведени широм Србије у циљу финансирања пројеката у области енергетске ефикасности, а из буџета су за ту намену опредељене 1,3 милијарде динара у актуелној години.

Смедеревска Паланка, која ће из тог пројекта повући 90 милиона динара, новац ће уложити у замену старих сијалица и постављање нових, модерних и енергетски ефикасних.

"Људи нису понекад свесни колико штедљиве сијалице могу да уштеде енергије, сачувају животну средину и онима који у њих инвестирају донесу економске добити. Добро је што сте то препознали и сигуран сам да ћете бити сведоци и пример за друге градове колико може да се уштеди и колико може да се допринесе здравијем животном окружењу и бољем осветљењу града", рекао је Дулић.

Министар је додао да, захваљујући том пројекту, држава свим општинама у Србији омогућава да се приближе европским стандардима, упосли домаћу радну снагу и омогући да се постигну значајни економски ефекти.

Заменик председника општине Смедеревска Паланка Радослав Милојчић рекао је да овај пројекта за ту општину значи "посао, инвестиције и сигурност" и додао да је посао постављања сијалица добила фирма из Смедеревске Паланке.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара