Читај ми!

Комерцијална банка остаје домаћа

Друга по величини банка на тржишту, Комерцијална банка, у прошлој години остварила је за 39 одсто већу добит него у 2010. Иако се за сада не планира продаја домаћих банака, размишља се о њиховом укрупњавању.

Комерцијална банка била је друга по величини на тржишту Србије и прва по висини штедње. Прошле године остварила је добит од три и по милијарде динара, што је 39 одсто више него у 2010. години, а укупна имовина те банке повећала се на око две и по милијарде евра.

У јакој тржишној утакмици у протеклих десет година банке са нашим капиталом добро су се носиле и преживеле, па је сада свака пета банка у Србији са већинским домаћим улогом.

Гувернер је недавно поновио став да домаће банке не треба продавати што значи да се не доводи у питање докапитализација или продаја Комерцијалне банке.

Драган Шантовац, члан Извршног одбора Комерцијалне банке, истиче да држава, директно или индиректно, учествује са 51 одсто власничких права у Комерцијалној банци.

"Та права би задржала и после 2012. односно 2013. године, са докапитализацијом од 100 милиона евра", објашњава Шантовац.

Акцијама те банке тргује се на Београдској берзи. Највиша цена од динара по акцији била је 15.500 и то 18. априла 2007. године, а најнижа од 16. марта ове године 1.612 динара.

Иако се за сада не планира продаја домаћих банака, размишља се о њиховом укрупњавању.

Према речима Хасана Ханића, декана Београдске банкарске академије, једно од решења је да се број банака, којих тренутно има 32 или 33, сведе на мањи број које би имале већи капитал.

"На тај начин те банке могле би да пружају подршку великим пројектима који захтевају веома велика улагања и то је један од начина да се оснажи сектор, закључује Ханић.

У Србији банке су привреди и становништву позајмиле више од 12 милијарди евра од чега грађанима пет милијарди евра. С друге стране, половина кредитних позајмица банака потиче од штедних улога наших грађана.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 23. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара