Читај ми!

Кандидат за председника Светске банке

Џим Јонг Ким званично кандидат Вашингтона за председника Светске банке. Лекар и први човек "Дартмаут" колеџа има велико искуство у светским здравственим круговима, а познат је по раду на спречавању ширења сиде и туберкулозе.

Амерички председник Барак Обама предложио је Џим Јонг Кима за новог председника Светске банке, јер актуелном председнику Роберту Зелику у јуну истиче мандат.

Педесетдвогодишњи Џим Јонг Ким, пореклом је из Јужне Кореје и председник је "Дартмаут" колеџа. Има велико искуство у светским здравственим и развојним круговима и познат је по раду на спречавању ширења сиде и туберкулозе.

"Време је да професионалац у области развоја води највећу светску развојну агенцију", изјавио је Барак Обама у Вашингтону.

"Џим је дуже од две деценије радио на побољшању услова живота у земљама у развоју широм света", поручио је амерички председник.

Обама је навео да мисија Светске банке има за циљ спашавање земаља од сиромаштва, и њихово окретање просперитету, што "свет чини стабилнијим и безбеднијим за све нас".

"Због тога је Светска банка тако важна и због тога би њен лидер требало да има велико разумевање како улоге развоја за свет, тако и важности стварања услова у којима помоћ више не би била потребна. Верујем да нико није више квалификован да спроведе ту мисију од доктора Џима Кима", оценио је Обама.

Председника Светске банке од оснивања 1946. године, по традицији увек даје Америка, а Европљани директора Међународног монетарног фонда.

Земље у развоју сматрају да је време да се то промени, па су три афричке земље предложиле нигеријску министарку финансија.

Јужноафричка република је раније за место председника Светске банке номиновала министарку финансија Нигерије Нгози Окоњо-Ивеалу. Бивши колумбијски министар финансија Хосе Антонио Окампо такође се спомиње као могући кандидат, али му је поред подршке Бразила, коју већ има, потребна и подршка Колумбије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара