Читај ми!

Опасна обећања без покрића

Најопаснија су предизборна обећања о смањењу пореза и увећању буџета, а да се не види како би се то покрило, да не постоје контрамере, каже за РТС председник Фискалног савета Павле Петровић. И једно и друго довело би до већег јавног дуга, упозорава Петровић.

Фискални савет позива политичке странке да током изборне кампање покажу максималну одговорност и не дају нереална обећања о смањењу пореза или о већим давањима, која би додатно могла да угрозе државне финансије.

У интервјуу за РТС, председник Фискалног савета Павле Петровић говори о томе која предизборна обећања највише угрожавају економску стабилност земље. Разговор је водила Мирјана Брајковић.

Петровић: Најопаснија су она предизборна обећања која воде повећању дефицита, мањка у државној каси пошто је он и сад висок. То конкретно значи - сви предлози који се односе на смањење пореза - оптерећења на плате, а да не постоје контрамере. Такође, на расходној страни постоје предлози да се буџет увећа, а да се не види како би се то покрило. И једно и друго би довело до повећања јавног дуга.

Јавни дуг је 14,35 милијарди евра, а Министарство финансија и даље тврди да није премашена граница од 45 одсто БДП-а. Колико смо реално дужни?

Петровић: Ми смо сада на граници дозвољеног, а ако се дода дуг локалних самоуправа - он је преко 45 одсто. Али још је важније и опасније што дуг расте, до краја године он ће прећи 50 одсто. Ако се не предузму радикалне мере с новом владом, тај дуг ће расти веома много и ускоро постати неодржив.

Има ли простора да мере за смањење дуга чекају нову владу?

Петровић: Једино што актуелна влада може да учини је да држи дефицит под контролом. С друге стране, основне мере за фискалну консолидацију - стављање јавног дуга под контролу и држање дефицита - може тек да иде с новом владом и скупштином.

Који још велики послови чекају нову владу?

Петровић: Пореска реформа која би морала да донесе и значајне приходе и да се промени однос пореза, ту су и велике мере на расходној страни - питање субвенција и реструктурирања предузећа и целог јавног сектора, питање запослености и плата у јавном сектору.

Гледано са становишта економије, да ли је ова година пропуштена?

Петровић: Она може и да не буде пропуштена ако би се влада брзо формирала и донела одлуке које би имале двоструки ефекат - значајан за наредне 3-4 године и за ову годину, како би се дефицит ставио под контролу.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво