Читај ми!

Асфалтирани први километри аутопута

Министар инфраструктуре и енергетике Милутин Мркоњић обишао трасу будућег аутопута од Београда према Црној Гори, где су асфалтирани први километри на деоници од Уба до Лајковца. Радови на деоници аутопута Љиг-Прељина, будућег коридора 11, почеће средином априла, најавио је Мркоњић.

Асфалтирани су први километри на траси будућег аутопута од Београда према Црној Гори, на деоници од Уба до Лајковца, коју је обишао министар инфраструктуре и енергетике Милутин Мркоњић.

У месту Непричава код Лајковца, где се обављају асфалтерски радови, Мркоњић је рекао да ће следећа деоница на Коридору 11 од Љига до Прељине почети да се гради у првој недељи априла.

Истичући да екипа стручњака на челу са предузећем Коридори Србије припрема уговор за ту деоницу, Мркоњић је рекао да ће на њој радити предузећа из Азербејџана и Србије.

Мркоњић је подсетио да је азербејџанска влада обезбедила кредит за изградњу деонице од Љига до Прељине, дужине од 40,3 километра, по фиксној каматној стопи од четири одсто, на 15 година, са грејс периодом од три године и отплатом на 12 година, а предвиђено је да домаће фирме у том послу преузму до 49 одсто радова.

Почетком изградње аутопута од Љига до Прељине, Коридор 11 ће добити пун замах и ниједна будућа влада неће моћи да заустави тај значајан пројекат, рекао је министар.

Мркоњић је навео да на деоници од Уба до Лајковца више нема никаквих проблема, да се радови одвијају пуним интензитетом, као и да су још две деонице спремне за изградњу - од Обреновца до Уба и од Лајковца до Љига.

Радови на те две деонице требало би да почну до краја мандата ове владе и оне су тренутно спремне за уступање страним партнерима.

Мркоњић је рекао да је главна идеја да се и на тим деоницама гради аутопут, у сарадњи са државама, по сличном моделу као што се ради са Азербејџаном од Љига до Прељине.

Радови на две деонице Коридора 10

Према његовим речима, има пуно заинтересованих страних инвеститора - из Италије, Турске и других земаља.

Најављујући да ће 5. априла почети радови на две деонице Коридора 10 од Грабовнице код Лесковца до Грделице, и од Владичиног Хана до Доњег Нерадовца, Мркоњић је рекао да ће у току следећег месеца бити отворено градилиште и на деоници од Просека код Ниша до Црвене Реке, у дужини од 26 километара.

Мркоњић је навео и да ће до 1. маја бити завршене две деонице на обилазници око Београда, од Батајнице до Добановаца и од петље Орловача до тунела Стражевица, укључујући и тунел, тако да ће ова влада завршити мандат са изграђених 200 километара аутопута и започетом изградњом аутопута на 130 километара.

Деоница Уб - Лајковац, дугачка 12,7 километара, део је будућег аутопута од Београда према Црној Гори,

На тој деоници ће бити изграђено 13 мостова, од којих пет великих у дужини између 100 и 500 метара, петља код Лајковца и пратећи објекти, а радове изводе Путеви Ужице и предузеће Планум, који очекују да ће радови бити заврсени за годину дана.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво