Читај ми!

Тадић: Очување радних места кључно

Очување радних места је кључна ствар и сва енергија треба да се усмери ка обезбеђивању нових радних места, рекао председник Србије Борис Тадић на отварању фабрике "Купер тајерс" у Крушевцу.

Председник Србије Борис Тадић рекао је да је очување радних места кључна ствар и да сва енергија треба да се усмери ка обезбеђивању нових радних места.

У Крушевцу је данас отворена фабрика аутомобилских гума америчке компаније "Купер тајерс", што ће представљати инвестицију од 50 милиона долара и могућност за запошљавање 700 радника.

Председник Тадић је, на свечаности којој су присуствовали председник компаније Рој Армс и амбасадорка САД у Србији Мери Ворлик, рекао да се у околностима кризе свуда у свету тешко долази до нових инвестиција, а да то поготово није лако Србији, која претходних деценија није уживала углед стабилне земље за инвестиције.

"Када је Армс Управном одбору своје компаније предложио инвестицију у Србији, питали су га: 'Зашто Србија?'. Када велике компаније предлажу место за инвестирање њих не питају зашто, а ми морамо и са тим да се боримо, због црне наслаге осећања према Србији из претходних деценија", рекао је Тадић.

Према његовим речима, протеклих година успело се у томе да се донекле промени слика Србије, а статус кандидата у ЕУ истовремено значи и статус кредибилитета земље.

"Ви сте то освојили. И статус кандидата и ову инвестицију", поручио је Тадић запосленима у новој фабрици.

Председник Тадић рекао је да се ни по коју цену не сме одустати од тог пута, да би "генерацијама које долазе оставили бољу земљу него што смо је затекли".

Тадић је у том контексту апеловао на раднике да се посвете свом радном месту, јер само тако могу да га очувају и докажу да је инвестиција "Купер тајерса" извесна инвестиција.

"Радници, за вас имам једну молбу: посветите се свом радном месту, јер тако ћете га очувати и тако ћете доказати да ова инвестиција са великим светским произвођачем гума представља извесну инвестицију. Само тако и ваше породице могу бити сигурне. Чување радног места је кључна ствар", поручио је Тадић.

Неопходан одговоран однос према радном месту

Тадић је указао да су времена у којима долази до ове инвестиције веома тешка и да неки инвеститори и одлазе из наше земље попут "Ју-Ес Стила", и да је зато одговоран однос према радном месту од кључног значаја.

"Пет минута више на послу, виши ниво односа према радном месту, то је оно што је потребно. Бранећи ваше радно место, ви чувате Србију. Ми се боримо за радна места и са земљама у региону, али и у свету. На тај начин бранимо суверенитет земље, наша права, нашу културу", истакао је Тадић.

Америчка амбасадорка у Србији Мери Ворлик рекла је да отварање фабрике аутомобилских гума "Купер тајерс" представља сведочанство колико могућности пружа Србија страним инвеститорима и изузетан пример свих предности и потенцијала за још јачу и бољу трговинску сарадњу са Србијом.

"Знам колико значе нове инвестиције и радна места за економију Србије. Уверена сам да ће ова инвестиција допринети просперитетнијој будућности запослених и њихових породица, грађана Крушевца и Србије", поручила је Мери Ворлик у Крушевцу.

Министар економије и регионалног развоја Небојша Ћирић је рекао да је Србија у директној конкуренцији са земљама у региону и Европском унијом изашла као победник у привлачењу страних инвестиција.

Ћирић је нагласио да је долазак инвеститора најбољи начин да се Србија избори са светском економском кризом.

Председник компаније Рој Армс најавио је да ће компанија на чијем је челу у наредне две године запослити још неколико стотина радника који ће годишење производити три милиона гума и додао да ће то "Купер" сврстати међу десет највећих извозника у Србији.

Компанија "Купер тајерс" потписала је у децембру прошле године оквирни инвестициони уговор, којим је предвиђено да та фирма у првој фази у Крушевцу инвестира више од 50 милиона евра и упосли седам стотина радника.

Америчка компанија практично је купила фабрику за производњу аутомобилских гума у оквиру крушевачког "Трајала" за 13 милиона евра, док ће остали део "Трајала" бити у заједничком власништву државе и садашњег власника, бугарске компаније "Брикел".

"Купер тајерс" је један од највећих светских произвођача гума за индустријска и теренска возила и аутомобиле и има 60 постројења широм света и 13.000 запослених.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво