Читај ми!

Делевић: ЕУ главни партнер Србије

Главни спољнотрговински партнер Србије је Европска унија, где се реализује више од пола домаћег извоза, рекла директорка Канцеларије за европске интеграције Милица Делевић. Покривеност увоза извозом у ЕУ у 2011. години достигла 61,4 одсто, истиче Делевићева.

Директорка владине Канцеларије за европске интеграције Милица Делевић каже да је главни спољнотрговински партнер Србије Европска унија на коју отпада 56 одсто домаћег извоза, што је више од извоза који остварујемо у Русији, САД, Кини и Турској заједно.

Говорећи пред члановима скупштине Привредне коморе Србије Делевићева је рекла да Србија извози 17 одсто својих производа у земље ЦЕФТА, а у Русију око 10 одсто, али је покривеност увоза извозом у ЕУ у 2011. години достигла 61,4 одсто.

Делевићева је навела да је у прошлој години српски извоз износио нешто изнад четири милијарде евра, а увоз око 6,6 милијарди евра.

Споразум о стабилизацији и придруживању Србија је са ЕУ почела да примењује почетком 2009. године.

"Користи које има Србија у финансијском и привредном смислу три пута веће од царинских трошкова које имају земље ЕУ приликом извоза у нашу земљу", истакла је Делевићева.

Делевићева је подсетила да су прелазни трговински споразум рактификовале 24 земље, а остало је још да ратифукију Аустрија, Грчка и Немачка.

"Да је Србија на добром путу приближавања ЕУ говори податак да су директне стране инвестиције у прошлој години износиле око 1,6 милијарди евра, а у исто време Словенија и Хрватска имале прилив из иностранства 1,3 милијарде евра и то заједно", навела је Делевићева.

Значај пуноправног чланства

"Што се тиче коришћења средства из предприступних ИПА фондова ЕУ Србија је у периоду од 2007. до 2011. године добила око 2,2 милијарде евра, а примера ради Бугарска за период од 2007. до 2013. на располагање је добила око седам милијарди евра, што речито говори о значају пуноправног чланства у Унији", напоменула је Делевићева.

Када Србија постане пуноправна чланица ЕУ она ће из европских фондова добити на располагање око четири одсто, што износи око 1,4 милијарди евра годишње, рекла је Делевићева.

Директорка Канцеларије за европске интеграције рекла је да је од јула 2008. године, када је усвојена национална стратегија за европске интеграције, наша земље испунила 80 одсто обавеза односно од 973 прописа који су били предвиђени за усклађивање са европским нормативима усвојила 774.

Одговарајући на питање чланова скупштине ПКС - зашто је од средстава од предприступних фондова ЕУ двоструко више новца отишло у образовне пројекте у односу на оне из привреде, Делевићева је рекла да ЕУ на то није имала утицај, јер средства распоређују на основу квалитета понуђених пројеката за финансирање.

Према њеним речима, коморски систем Србије дао је велики допринос европским интеграцијама. Делевићева је навела пример Упитника ЕУ који смо као земља морали да попунимо, а бројни подаци о привреди и економији земље стигли су из Коморе.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара