Читај ми!

Адаптацијом до уштеда

Влада Србије има немеру да адаптира између 150 и 200 јавних објеката, кроз Програм финансирања пројеката унапређења енергетске ефикасности, изјавио РТС-у државни секретар Министарства животне средине и рударства Бојан Ђурић.

Државни секретар Министарства животне средине, рударства и просторнох планирања Бојан Ђурић изјавио је да ће, у оквиру програма Владе Србије за финансирања пројеката унапређења енергетске ефикасности, из прве транше биће адаптирано између 150 и 200 јавних објеката.

"То значи да ће у свакој општини моћи да се среди 1,5 до два објекта", навео је Ђурић гостујући на у Дневнику РТС-а, наводећи да су локалне самоуправе у обавези да обезбеде 10 одсто средстава.

Према његовим речима, одлуку о томе који ће се пројекти финансирати доносиће комисија, а исплаћиваће се редоследом којим буду пристизали у Министарство.

Говорећи о субвенционисаним кредитима за грађане, Ђурић је истакао да ће Министарство субвенционише скоро комплетан износ камате и да ће бити средстава за око 2.000 кредита.

Ђурић је истакао да ће грађани моћи да узму кредит за све што побољшава енергетску ефикасност, а као пример је навео да се само заменом спољне столарије може уштедети 70 одсто енергије.

"То се може исплатити кроз неких четири, пет сезонских рачуна за струју и због тога позивам грађане да се опреде зе кредит, јер ће враћати онолико колико позајме. Терет камате пада на Министарство", навео је Ђурић.

Влада Србије утврдила је прошле седмице Програм финансирања пројеката унапређења енергетске ефикасности у текућој години којим је обезбеђено 1,3 милијарде динара за радове на реконструкцији и адаптацији јавних и стамбених објеката.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
27° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара