Читај ми!

Европски стандарди у земљорадњи

Просечан земљораднички посед у Србији шест пута је мањи од просека у Западној Европи. Због тога тешко можемо да конкуришемо произвођачима хране у Европској унији. Стручњаци истичу да само удружени, земљорадници могу да рачунају на помоћ из фондова Уније.

После добијања кандидатуре за чланство у Европској унији, много посла је пред Министарством пољопривреде, које прописе треба да усклади са европским.

Да би се знало чиме располажу сеоска газдинства за јесен је најављен попис, који је и основа за преговоре о придруживању када је реч о аграру. Стручњаци подсећају да, само удружени, земљорадници могу да рачунају на помоћ из фондова Уније.

У Србији се земљорадњом бави око 700.000 домаћинстава. Просечна величина поседа је око три хектара, шест пута мање од просека у Западној Европи. Сељаци у Србији гаје 30 крава на 100 хектара ораница, а фармери у Унији три пута више.

Са таквим производним потенцијалом тешко можемо да конкуришемо произвођачима хране у Унији, који производе много више меса, житарица, воћа и поврћа по хектару.

Драган Марковић из Задружног савеза Србије каже да су наши сељаци, поготово ситни произвођачи и средњи фармери, испод свих тих критеријума и просека и практично неће моћи да користе средства претприступних фондова.

Када се на јесен среде подаци после пописа пољопривредника, а последњи је био пре 44 године, знаће се чиме располажу наша села.

Први услов за све земљораднике јесте регулисано питање власништва земље и објеката.

И даље се дешава да се њиве воде на деду или прадеду. Неки се у међувремену прилагођавају условима тржишта.

Радиша Стефановић из села Крупац код Пирота каже да се створила потреба самоорганизовања, тако да су они на подручју општине Пирот основали удружење повртара са циљем даљег развоја производње поврћа у пластеницима и како би колективно пласирали производе.

Број задруга, које су некада биле главни облик организовања пољопривредника, готово је преполовљен. У Србији ради тек око 700.

Др Наталија Богданов са Пољопривредног факултета из Београда каже да је удруживање неопходно.

"Само удружени имају довољан обим ресурса који гарантује да ће остати одрживи пољопривредни произвођачи и након што добију подршку њоме моћи да остваре напредак у неком будућем периоду", каже Богданов.

Аграрна политика Европске уније неће се мењати ни после 2013. године. На нама је да усагласимо наше стандарде са стандардима Уније у производњи хране на њиви и у прерађивачкој индустрији.

Надлежни треба што пре кадровски и технички да оспособе Републичку управу за аграрна плаћања да добије акредитацију Уније, јер ће сва плаћања из Брисела ићи преко те институције.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се