Читај ми!

Србији потребна нова тржишта

Због кризе еврозоне, Србија мора хитно да нађе нова извозна тржишта, показала анализа Института за тржишно истраживање. Нова тржишта треба тражити у земљама ЗНД-а, Индији, Турској, Азербејџану, Пољској, сматра економиста Саша Ђоговић.

Српској привреди ће бити неопходна нова извозна тржишта, с обзиром на кризу еврозоне која се наставља и ове године, а на ЕУ отпада више од половине српског извоза, показала је анализа стручњака Института за тржишно истраживање ИЗИТ.

Већ дуже време најважнија извозна тржишта су Немачка и Италија, али је сасвим извесно да ће се тржиште ЕУ и даље сужавати за робу из Србије, наводе у ИЗИТ-у и истичу да под хитно треба проналазити друга тржишта, како би се бар делимично амортизовали негативни ефекти кризе еврозоне.

Тако аналитичар ИЗИТ-а Саша Ђоговић наводи да нова тржишта пре свега треба потражити у земљама које припадају ЗНД-у, затим у Индији, Турској, Азербејџану, Пољској итд.

Ђоговић је навео пример да је извоз у Русију прошле године порастао за 48 одсто, односно са 535 милиона долара на 792 милиона у 2010. години. Ту постоји простор за много већи пласман прехрамбених и хемијских производа, вина, намештаја и аутомобилских делова.

Саша Ђоговић сматра да уз активну подршку државних институција треба лобирати на Блиском истоку, да би се нашао пут за извоз пољопривредно прехрамбених производа, али и намештаја.

Он је констатовао да је "жалосна чињеница да се на индијско тржиште извози роба у вредности од само 8,4 милиона долара, док је увоз са тог тржишта 152,5 милиона", истичући да би држава морала много више да се потруди да са том традиционално блиском земљом оствари значајнију привредну сарадњу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се