Читај ми!

Трансформација капитализма?

Све већи број аутора истиче да капиталистичко друштво не прати економске промене и да превише новца у премало руку свима доноси финансијску нестабилност. Један од директора "Голдман Сакса" потврдио је то када је за "Њујорк тајмс" открио мрачне тајне најмоћније инвестиционе банке.

Ни три године није прошло како је контроверзни Мајкл Мур снимио докуметарни филм "Капитализам, љубавна прича" о превисокој цени којом Американци плаћају љубав према капитализму и похлепи капиталиста као узроку економске кризе, да би се о истој теми недавно дебатовало у Давосу.

Оснивач тог елитног клуба и његов извршни директор Клаус Шваб отворено је рекао да капитализму у садашњем облику нема места у данашњем свету.

"Морамо да решимо питање како да економски раст буде од користи свима, што подразумева и преиспитивање капиталистичког система", истакао је Шваб.

Подаци показују да се у свим великим економијама, упркос кризи, богата мањина и даље богати на штету сиромашне већине. Селидба капитала по свету и шпекулације на глобалном тржишту изазивају финансијску нестабилност свима.

Један од директора "Голдман Сакса", подносећи оставку, написао је да је та инвестициона банка најотровније окружење које је икад видео, где клијенти служе само да би се на њима зарадило.

У прошлости се, међутим, говорило да се капиталиста може толерисати само док његова зарада доприноси друштву, јер је његово претварање у профитера ударац капитализму.

Како објашњава професор Коста Јосифидис са Економског факултета у Суботици капитализам је систем утемељен на конзумеризму, што значи да мора да се троши. Због тога, према његовим речима капитализам не може дуго да опстане у условима сталних високих стопа незапослености.

Ипак, сматра Јосифидис, капитализам нема алтернативу, али мора бити примерен човеку, што се може постићи само путем системских и нормативних промена.

Према његовим речима богати ће се мењати само кад буду схватили да морају да се мењају, јер имају довољно моћи и утицаја да тај процес успоре и одгоде.

„Погледајте само однос снага у америчком Конгресу. Погледајте како се републиканци боре да не дају да се опорезују они који имају приходе веће од 250.000 долара", објашњава Јосифидис.

Незадовољство неправедним понашањем капиталистичке елите шири протесте, али аналитичари указују на то да постојећим покретима недостају чвршћа организација и циљеви да би имали праву снагу да утичу да у свету буде мање неправде.

Број коментара 27

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се