Читај ми!

Поскупљења од краја марта

Неки прехрамбени производи, козметика и кућна хемија поскупеће од два до 30 одсто већ од краја марта, најављују трговци и произвођачи. Разлози пораста цена су раст курса евра и поскупљење горива и сировина на светском тржишту.

До краја марта и почетком априла неки прехрамбени производи, козметика и кућна хемија поскупеће од два до 30 одсто, због раста курса евра, пораста цена горива и сировина на светском тржишту, тврде продавци и произвођачи.

Национална организација потрошача Србије предлаже држави да смањи или укине ПДВ на двадесет основних животних намирница.

На скок курса евра и скупље гориво прва је реаговала зелена пијаца, где су продавци због  скупљег транспорта подигли цене и за 20 одсто.

Највише ће поскупети месне прерађевине неких произвођача - до 30 одсто.

Нове цене, више за 10 одсто, добиће и поједине тестенине, кондиторски производи и минералне воде. Неки газирани сокови, кућна хемија и козметика поскупеће 5 одсто, а уља и маргарини појединих произвођача два одсто.

Грађани тврде да троше мање за 10 до 20 одсто сваког месеца, да не расипају -  а за годину дана промет у Србији опао је готово за петину.

Што се тиче хране сад гледамо више оне акције, него што смо раније гледали, а повећање трошкова привреди отежава посао, тврде грађани.

"Да ли ће доћи до повећања цена готових производа зависи од тога да ли ће моћна конкуренција променити цене, ми морамо да се уклапамо. Уколико конкуренција не повећава, нормално је да и ми морамо трпети још неко време, али не можемо дуго", каже власник млекаре Куч, Јездимир Куч.

Ниска куповна моћ натераће произвођаче и трговце да смање марже да би обезбедили досадашњи скроман ниво тражње, сматрају у Институту за тржишна истраживања.

"Нагли раст цена нафте и нафтних деривата може се обуздати једино смањивањем акциза, односно мањим комадом колача од стране државе, што није вероватно, са обзиром да се њега издашно пуни већ испражњен републички буџет", тврди Саша Ђоговић са Института за тржишна истраживања.

"Предлажемо држави да смањи или укине ПДВ на 20 основних животних намирница. Други предлог је да систем робних резерви функционише у правом смислу те речи, и треће да се уведе порез на екстра профит. Чињеница је да многи произвођачи и трговци остварују екстра профит", поручује председник Националне организације потрошача Србије Горан Паповић.

Неки су се још почетком фебруара, да би се заштитили од потреса на тржишту калкулације својих цена правили као да евро вреди 117 или 118 динара. И овога пута све се ломи преко леђа потрошача.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара