Читај ми!

Турске инвестиције ускоро у Србији

Турска планира значајне инвестиције у Србији у наредном периоду, најавио амбасадор те земље у Београду Али Риза Чолак на српско - турском пословном форуму. Србија у 2011. години имала рекордни извоз у Турску, рекао потпредседник Привредне коморе Србије Михаило Весовић.

На трећем српско-турском пословном форуму турски амбасадор у Београду Али Риза Чолак најавио је да та земља планира велике инвестиције у Србији.

Турски привредници истакли су да су заинтересовани за улагање у привреду - текстилну индустрију, грађевинарство и прехрамбену индустрију, као и Коридор 10 у Србији односно изградњу хотела и других туристичко - угоститељских објеката од Београда до Ниша и Димитровграда.

Посебно је указано да би требало повећати робну размену и побољшати економске односе две земље.

"Популарност турских серија у Србији је добра подлога и подстицај турским привредницима да инвестирају у Србију", рекао је амбасадор Чолак истичући да је велика гледаност турских серија "доказ велике сличности у схватању породичних односа" и да је "Србија пријатељска земља која је показала да воли и цени Турску".

Чолак је, одговарајући на питање новинара у вези са ранијим најавама да су Турци заинтересовани да граде Коридор 11, одговорио да ће све зависити од преговора представника државе и привредника.

На скупу је истакнуто да је Турска 16. највећа светска економија, која је упркос светској економској кризи у 2011. години имала привредни раст од осам одсто.

Поводом ранијих писања медија да је "Туркиш ерлајнз" најзаинтересованији за "Јат ервејз", амбасадор је навео да о томе могу једино да преговарају две авиокомпаније и да ту одлучују само привредни интреси.

Чолак је истакао да постоји интерес да се појача авио веза између Београда и Истанбула и да је турска авиокомпанија најавила да ће појачати летове са седам на 10 недељно, као и да би у летњем периоду могло да их буде и више, уз већи број чартер летова.

Он очекује да ће и српска авиокомпанија повећати број летова за Истанбул.

Потпредседник Привредне коморе Србије Михаило Весовић рекао је да "ни Србија није прошла кроз економску кризу клечећи" и да може Турској да буде равноправан партнер.

Он је истакао да Србија има компаративне предности у области пољопривреде, аутомобилске индустрије и производњи ауто - делова, металној и електро индустрији, хемијској индустрији, фармацији, сектору информационих технологија, енергетици и другим.

Весовић је нагласио да се у Србију у претходних шест - седам година слило око 10 милијарди долара страних инвестиција, упркос светској економској кризи, а у 2011. години милијарду и по долара, што је можда најбољи резултат од земаља Југоисточне Европе.

Према његовим речима, Србија је у 2011. години имала рекордни извоз у Турску, који је дупло већи у односу на 2010. годину, али је прошле године увоз из Турске био два и по пута већи од извоза.

Весовић је рекао да је у претходном периоду било мало инвестиција из Турске, која је значајно инвестирала у земље попут Бугарске и Румуније.

Подсетио је и да Србија има генерални трговински споразум о слободној трговини са Турском и навео да би на основу њега две земље могле да имају много више заједничких улагања.

Председник Привредне коморе Београда Милан Јанковић истакао је да Србија од земаља у региону има најбоље услове за инвестиције и да ће у договору са турским привредницима решити све административне препреке за њихов масовнији долазак у Београд.

Генерални секретар Удружења привредника СИТА Неџад Качапор рекао је да је познато да око 300.000 турских фирми које се баве логистиком пролазе кроз Србију годишње и да "не постоји ниједно адекватно место на којем би могли да се одморе и преспавају".

Качапор је истако да је Србија, такође, интересантна за турске привреднике због Споразума о слободној трговини са Русијом и могућности извоза на то тржиште без царина.

Привредна комора Београда и Удружење СИТА организовали су трећи српско-турско пословни форум.

Турску привредну делегацију чини око 40 привредних друштава, која обављају делатност у секторима грађевинарства, текстила, прехране, машинске, металске, хемијске индустрије, производње намештаја, издаваштва, информатичких технологија и телекомуникација.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 15. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара