Читај ми!

Породични бизнис кључ за развој

Председник Србије Борис Тадић охрабрио је грађане да у што већем броју оснивају породична предузећа и преузимају одговорност за своју егзистенцију, нагласивши да ће држава настојати да помогне перспективним микропредузећима.

Председник Србије Борис Тадић рекао је, током посете породичној винарији "Селекта" у селу Гудурица код Вршца, да од масовности породичних бизниса, односно микропредузећа, зависи и развој читаве државе.

"Треба упрегнути један функционални систем који треба да да резултат. Када породична предузећа настају, тог тренутка и држава је растерећенија. Има много крајева у Србији где људи немају храбрости нити елементарне спремности да уђу у тај процес. Зато морамо да охрабримо грађане да буду предузетници, да свој таленат искажу и пронађу посао", рекао је Тадић.

Грађани треба добро да размисле да ли на себе могу да преузму искушење и ризик, који се на крају ипак исплати, рекао је Тадић, након што га је власник винарије Милутин Стојшић провео кроз вински подрум.

У разговору са винарима вршачког краја, председник Тадић је истакао да је економска политика владе Србије садржана у три речи: инвестиције, посао и сигурност.

"Стотине хиљада оваквих предузећа је будућност ове земље. Неке земље су се од кризе одбраниле захваљујући управо таквим предузећима", рекао је Тадић.

Према његовим речима, држава мора да осигура што бржу наплату производа и услуга како би осигурала егзистенцију породичним предузећима и да истовремено оформи Развојну банку која ће помагати микропредузећа, мала и средња предузећа.

Председник је у разговору са винарима истакао да је у многим малим местима широм Србије сусрео људе који преузимају одговорност за егзистенцију у своје руке.

Тадић је истакао да микропредузећа, мала и средња предузећа решавају проблем незапослености и утичу на пораст бруто домаћег производа.

Држава, како је рекао, неће заборавити ни велика, али да микропредузећа, мала и средња предузећа морају бити база економског система.

"То су капилари, крвни судови који повезују читав организам, то је стратегија економског развоја, апсолутно незаобилазна у годинама које су пред нама", рекао је Тадић.

Председник Србије је рекао и да се у квалитету вина које се производи у некој држави огледа и култура те земље.

"Вино није само пољопривредни производ, већ и исказ културе једне нације. Многе земље се поносе својим винима", рекао је Тадић оцењујући да и Србија, са својом климом и поднебљем, има потенцијал да производи врхунска вина.

Опстанак винарија захваљујући извозу

Власник винарије Милутин Стојшић, родом из Вршца, објаснио је да је реч о породичном бизнису и да, осим чланова најуже породице, винарија упошљава још двоје људи.

Према његовим речима, највећи проблем са којим се сусрећу мале винарије јесте наплата потраживања, на коју се чека и до годину дана.

"То нас све боли и када би се то регуисало, односно када бисмо знали када можемо да наплатимо наша вина, то би нам много побољшало статус", рекао је Стојшић и додао да винарија финансијски опстаје захваљујући извозу.

Држава би, како каже, могла да помогне и додељивањем субвенција за куповину машина неопходних за производњу, а све да би се побољшао квалитет.

"Велика је борба, има доста малих винарија и морамо да пазимо на сваки сегмент производње", рекао је Стојшић, који је протеклих година, како каже, много уложио у унапређење технологије производње вина.

Породична винарија "Селекта" почела је да прави висококвалитетна вина 1988. године и деведесетих година је производила десетак хиљада литара годишње, данас производи 80.000  литара, од чега се 30 одсто пласира на инострано тржиште.

Винарија 2004. године, након повећања капацитета и модернизације винског подрума, излази на тржиште са робном марком "Селекта" и сада производи дворско вино, бургундац, шардоне, рајнски ризлинг, каберне и дворско розе вино.

Винарија поседује сопствену плантажу грожђа површине 22 хектара, а у селу Гудурица има и дегустациону салу, где угошћује љубитеје вина, као и четири собе за пријем гостију.

Председник Тадић је на центалном тргу у Вршцу разговарао са грађанима, а посетио је и посластичарницу "Ђорђевић", један од најстаријих породичних угоститељских објеката у том граду.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 16. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара