Читај ми!

Економски савети политичара

Будућа влада мораће да има јаког премијера, слажу се Божидар Ђелић и Верица Калановић. Дилема о томе да ли да се задужимо или да повећамо ПДВ је лажна, поручује функционерка напредњака Јоргованка Табаковић. За будућу владу економија ће бити у запећку, сматра Ненад Поповић из ДСС-а.

Бивши потпредседник Владе Божидар Ђелић изјавио је да ће следећа влада неминовно морати да буде реформска. Ђелић је на Копаоник бизнис форуму истакао да ће следећој влади бити потребан јак премијер, али и јак министар финансија који ће спровести реформе - иначе би Србија у наредним годинама могла да има проблема са отплатом дугова.

Према његовим речима, ако будућа влада не буде спровела реформе, у будућности нећемо имати контролу над њиховим ритмом јер ће оне неминовно морати да буду спроведене.

Божидар Ђелић је истакао и да није тачно да ништа није урађено на реформи јавних предузећа, да је у многима од њих доста урађено, иако то није довољно да омогући да привреда функционише како би требало.

Ђелић је навео и да је од обима администрације у Србији већи проблем квалитет њених услуга и додао да се свуда формирала парадржава која се опире реформама.

Потпредседница Владе Верица Калановић рекла је на Копаонику да је Србији потребна кредибилна влада и јак премијер, који ће бити ефикасни и доносити храбре одлуке.

Таква влада ће, како је навела, често доносити и непопуларне одлуке које ће на дуги рок допринети бољитку.

Развојно социјални буџет

Калановићева је истакла да ће и буџет Србије морати да буде транспарентан, прецизно дефинисан, развојно социјалан, са јасно успостављеном равнотежом између социјалне и развојне компоненте, што ће бити важно за привреду и грађане.

Према њеним речима, реформа пореске политике у наредном периоду мора обухвати промене у обрачуну Пореза на додату вредност за мала и средња предузећа, као и ослобађење привреде од разних парафискалних оптерећења.

Калановић сматра да ће ова година у нашој земљи бити упамћена по добијању стауса кандидата за чланство у ЕУ, новом моделу Фијата произведеном у Србији, другом таласу економске кризе и предстојећим изборима.

Чланица председништва Српске напредне странке Јоргованка Табаковић рекла је да је за квалитативне промене битно да се промене навике, а једна од најтежих је трошење, које је присутно у јавном сектору и јавним предузећима.

Они који су навикнути на субвенције и не правдају се никаквим програмом реструктурирања, тешко ће се одрећи те навике, поручила је Табаковићева.

Према њеним речима, у времену кризе генерално је тешко примењивати мере штедње, а наићи на одобравање. Са тим се суочио гувернер НБС, а иста ситуација пратиће и нову владу, указала је Табаковић.

Она се осврнула и на конкретне реформе, истакавши да је дилема о томе да ли да се задужимо или да повећамо ПДВ лажне дилема.

Повећање ПДВ је само крајња мера, ако се на други начин не попуне рупе у буџету, бољом наплатом пореза и увођењем сиве економије у легалне токове, смањивањем пореза на плате и уколико се у јавним набавкама не остваре уштеде које се мере милијардама евра, тврди Табаковић.

Потпредседник Демократске странке Србије Ненад Поповић оценио је да ће будућа влада, због коалиционих споразума, као приоритете имати решавање политичких и социјалних проблема, док ће економија бити у запећку.

Поповић је рекао да ће наредна влада имати, нарочито, тежак задатак у решавању нагомиланих социјалних проблема. Будућа влада мора наћи средства којима ће покренути привреду и смањити незапосленост, нагласио је Поповић.

Према његовим речима, то је могуће приливом страних инвестиција којих неће бити много у прве две године мандата нове владе и дотоком новца кроз кредите. Поповић сматра да је одлазак "Ју ес стила" из Смедерева јако лоша порука за инвститоре.

Функционер ДСС-а је додао да је добро што актуелна Влада Србије није продала Телеком Србија јер се очекује да ће цена те компаније у наредне две - три године бити много боља него она која је понуђена лане.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара