Треба нам још неки "Фијат"

Да сам гувернер, боље бих бранио курс динара, рекао у емисији "Око" лидер УРС-а Млађан Динкић. У сваком региону у Србији требало би да постоји велики произвођач попут "Фијата", каже Динкић.

Модел аутомобила "фијат 500Л" први је аутомобил српске производње који је изложен на Салону аутомобила у Женеви. Компанија "Фијат" најављује да ће од следеће године производити више од 100.000 возила, а извоз је намењен тржиштима Европе и Америке.

Председник УРС-а и бивши министар економије Млађан Динкић каже да је у фабрику у Крагујевцу, у којој ће се производити "фијат 500Л", уложено више од милијарду евра и додаје да би у сваком региону у Србији требало да постоји велики произвођач попут "Фијата".

"Купљени су најсавременији роботи из Јапана, има посла за 2.400 радника. Чак осамдесет одсто делова, осим мотора, биће произведено у фабрикама у Србији", рекао је Динкић у емисији "Око" на РТС-у.

Бивши министар економије сматра да је цена "фијата 500Л" превисока за грађане Србије, али додаје да су у компанији "Фијат" расположени да грађанима одобре попусте за одређени број аутомобила у првој години производње.

Динкић сматра да би Влада купцима из Србије требало да одобри попуст и јефтине кредите на пет година за куповину новог модела аутомобила. "Ако будем био у новој влади, сигурно ћу предложити значајно већи попуст него што је био за пунта", рекао је Динкић.

Како наводи лидер УРС-а, нова влада мора да учини све да се по један велики произвођач попут "Фијата" доведе у сваки регион.

"То не мора бити произвођач аутомобила, али може бити произвођач попут 'Панасоника', 'Самсунга', неко из области електронске индустрије", оценио је Динкић и додао да би то повећало извоз из Србије.

Динкић: Погрешна одбрана курса

"Тако би се смањила инфлација и спречио пад курса динара", наводи Динкић. Млађан Динкић процењује да гувернер Народне банке Србије Дејан Шошкић није смео да дозволи да у року од седам дана курс са 102 дође до 110 динара за евро.

"Мислим да гувернер не уме да барата са девизним резервама, јер интервенише на крају уместо на почетку дана", сматра Динкић.

Девизне резерве служе томе да се заустави прекомерна осцилација курса, али Србија то тренутно ради на погрешан начин, рекао је Динкић напомињући да то говори као економиста, а не као политичар пред почетак кампање.

"Потребно је очврснути економију, направити реформу јавних финансија и променити монетарну политику. У јавним финансијама мора да се уради пореска реформа, реформа система ПДВ-а, да се укину разни намети и све то се нагомилало после 2007. године, после мог мандата на месту министра финансија", рекао је лидер УРС-а.

Динкић оцењује да треба смањити бирократију и јавну потрошњу, а онда учинити све како би се привукле стране инвестиције у Србију.

На питање шта је сметало да се предложене системске реформе спроведу у последњих дванаест година када је био на функцијама министра економије и финансија, Млађан Динкић одговорио је да је спроводио реформе које су од њега зависиле.

"Министар економије је немоћан, то вам је као точак на аутомобилу, а онај ко управља је премијер. Премијер је кључна фигура и кључна грешка ове владе је лош премијер", рекао је лидер УРС-а.

Одговарајући на критике да су, док је био у Влади, давани велики подстицаји страним инвеститорима, Динкић је рекао да  Србија данас не би имала могућност да зарађује на извозу да страним инвеститорима нису давани такви подстицаји.

"Ми можемо да одједном скочимо са вредношћу извоза једино ако доведемо гиганте у Србију. Кад кажем да нам треба по један Фијат у сваком региону, мислим на то. То је могуће урадити, али морате имати не само доброг министра економије, већ и јаког премијера и одличног министра финансија", рекао је Динкић.

Лидер УРС-а је навео да је та странка економски програм направила у сарадњи са привредницима и да ће га представити на скупу странке у недељу. Лидер УРС-а верује да ће та странка прећи цензус али да у Владу неће ићи по сваку цену.

"Не пристајемо на то да будемо у Влади која ће наставити да води политику каква је била досадашња", рекао је Динкић и додао да власт не би формирали са Српском наредном странком и Српском радикалном странком.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара