Читај ми!

Ускоро нове инвестиције из Италије

У скоријој будућности биће доведена у Србију још два-три велика инвеститора из Италије, рекао председник Борис Тадић и најавио ускоро формирање Развојне банке.

Председник Србије Борис Тадић најавио је да ће у скоријој будућности, како би се помогло малим и средњим предузећима бити формирана Развојна банка, омогућено повезивање малих српских привредника са европским и да ће бити доведена још два-три велика инвеститора из Италије.

"Разговарамо са великим италијанским инвеститорима. И ја се надам да бисмо у року од месец-два могли имати и неколико још великих инвестиција баш као што је Фијат. Не могу да гарантујем али радимо на томе да то остваримо са преко милијарду евра извоза након тих инвестиција", рекао је Тадић.

Он је, одговарајући на питање о плану државне акције за помоћ малим привредницима, додао да је то прави модел - " велике компаније, али и мала предузећа и конкретна помоћ нашим људима".

Како је додао, Развоја банка је претпоставка једне такве акције и, иако неки критикују ту идеју, он сматра да премијер Цветковић има добар приступ решавању тог проблема.

"Са своје стране могу да допринесем тако што водим мале предузетнике у свет", рекао је Тадић, додавши да жели да буде тај мост и да добро може да обави посао. Без одласка у свет не можете обезбедити малим привредницима нови квалитет производње, додао је председник Србије.

"Разговарао сам са председником италијанске регије Фрулије Венеције Ђулије. Италија, посебно северне регије, су шампиони малих и средњих предузећа и желео бих да неколико стотина наших привредника тамо пронађе своје партнере", поручио је Тадић.

Италијанска делегација у Србији 

Тадић је подсетио да у Србију долази италијански премијер Марио Монти, на челу велике италијанске делегације, и да то показује како статус кандидата за чланство у ЕУ даје одмах своје ефекте.

"Одмах имамо састанка са представницма једне од највећих европских економија, која је уз то нама веома комплементарна", додао је Тадић.

Он је истакао да је потребно анимирати људе у свим областима да покрећу посао и пронађу адекватан прозивод којим би Србија могла да се наметне.

У том контексту Тадић је навео пример немачког предузетника који има 15 запослених а светски је лидер у производњи свећа и кандила, покривајући 90 одсто светског тржишста.

"Нико у Србији се није сетио да прави кандила. Погледајте шта је човек урадио - пронашао је производ. Без производа нема државе, нема раста. Тај производ може бити било шта - од вискотехнолошког производа као што је ауто до кандила, али и млека, парадајза - све за чим постоји потражња у свету", нагласио је Тадић.

Пољопривреда шанса Србије

Током посете Свилајнцу председник Тадић је рекао да је пољопривреда шанса Србије, да Србија у пољопривреди има велики потенцијал и да се у будућности више не смеју пропуштати шансе.

Тадић је рекао да је у прошлости било грешака, али и добрих потеза у пољопривреди, али да у будућности не смеју да се пропуштају шансе.

У том контексту, он је посебно нагласио да се средства којима држава располаже морају усмеравати у праве области као што је, на пример, систем канала за наводњавање.

"У прошлости смо много губили због традиционалног приступа у пољопривреди. Сада почињемо да примењујемо нова знања и нове технологије", рекао је Тадић.

Он је, такође, рекао да успешни пољопривредници, као и други, мали или средњи предузетници, треба да анимирају своје суграђане како би и они почели са производњом, а другима, који нису тако успешни у покретању посла Тадић је поручио да се угледају на своје успешне комшије.

Држава није свемоћна, рекао је Тадић и додао да не може све проблеме да реши, али да може да помогне људима да почну свој посао.

Према његовим речима, важно је пронаћи прави производ којим би се Србија наметнула у свету, јер се само тако може обезбедити раст.

Председник Тадић је посетио газдинство Драгана Тодоровића у селу Дубље надомак Свилајнца. Тодоровић (32) и његова породица поседују 21 грло крупне стоке, а недавно су, уз помоћ државе, купили пет јуница из Немачке.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара