Читај ми!

Замена обвезница у последњи час

Највеће грчке банке пристале да учествују у кључном споразуму о замени грчког дуга. Крајњи рок за прихватање замена обвезница истиче у четвртак. Тај споразум ће омогућити Грчкој да смањи јавни дуг за више од 106 милијарди евра.

Шест највећих грчких банака пристало да учествује у кључном споразуму о замени грчког дуга, што је од великог значаја за владу те презадужене земље, с обзиром на то да се приближава крајњи рок за прихватање замена обвезница који истиче у сутра увече.

Грчко министарство финансија је саопштило да је шест банака већ договорило учешће или ће то препоручити на седницама управних одбора данас и сутра, преноси АП.

У саопштењу министарства није прецизирано које су грчке банке у преговорима о учешћу, али је један владин званичник касније потврдио да су то "Национална банка Грчке", "Еуробанка", "Алфа банка", "Пиреус банка", "АТЕ банка" и "Постбанка".

Тај споразум је од кључног значаја за Грчку, јер ће јој омогућити да касније овог месеца избегне банкрот и да смањи свој јавни дуг од 350 милијарди евра за више од 106 милијарди евра.

За споразум је неопходно учешће готово свих кредитора, али би Атина, уколико велики број њих пристане да учествује, могла да примора преостале да се укључе, при чему се очекује да ће већи број банака показати заинтересованост у последњи час пред истицање рока.

Наиме, Грчка је усвојила пропис, познат као клаузула о колективној акцији, који јој дозвољава да, уколико већина власника њених обвезница добровољно пристане на учешће у замени, присили и оне који на њега не пристану.

Грчки кредитори ће након замене изгубити 53,5 одсто номиналне вредности грчких обвезница које поседују или око 75 одсто њихове реалне вредности после њихове замене за нове облигације с дужим периодом доспећа и нижим каматним стопама.

Власници обвезница који потпишу споразум добиће погодности, као што је исплата додатне каматне стопе, повезане с растом грчке економије.

Уколико споразум, познат као "Учешће приватног сектора", добије довољну подршку, реализација замене биће остварена 12. марта, а датум за оне који поседују грчке обвезнице, емитоване по иностраним прописима, је 11. април.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара