Руски воз на српским пругама

Први од 12 возова које су "Железнице Србије" наручиле из Русије од сутра на српским пругама. То је нови воз на домаћим пругама после три деценије. Воз ће саобраћати на релацији Београд Дунав-Вршац.

Нови дизел-моторни воз из Русије, први од 12 наручених, кренуо је промотивно српским пругама, а од сутра ће редовно саобраћати између Београда и Вршца. Први путници данас су били новинари и генерални директор "Железница Србије" Милован Марковић.

Српске железнице су први пут после пуне три деценије добиле нови воз, истакао је Марковић, додајући да ће у наредна два месеца из Русије стићи још два руска воза, чије се укључивање у саобраћај очекује почетком маја.

Нови воз из Русије који ће саобраћати на релацији на релацији Београд Дунав-Вршац поново ће након пуне три године успоставити редован путнички саобраћај између главног града и Вршца.

Воз ће радним данима и суботом саобраћати два пута дневно - из станице Београд Дунав полазиће у 7.20 и 19.20 сати, док ће из Вршца за Београд полазити у 5.15 сати и у 16.45 сати.

Милован Марковић је рекао да ће за тај воз на делу од Београда до Панчева важити карта "Бео воза", а од Београда до Овче "Бус плус".

Први човек "Железница Србије" је навео да ће осталих 11 возова руске компанија "Метровагонмаш" испоручити српским железницама до краја ове године.

Милован Марковић је указао да ће српске железнице из дела руског кредита, чија је укупна вредност 800 милиона долара, набавити додатних 25 возова од исте руске компаније, како би се побољшао локални и регионални саобраћај на неелектрифицираним пругама на територији целе земље.

Данашња промотивна вожња била је организована од Београда до Панчева. Дизел-моторни возови компаније "Метровагонмаш" имају Мерцедесов мотор, Фојтов менајч, Кнорове кочнице и друге компоненте најпознатијих светских произвођача.

Имају 120 места за седење, 126 места за стајање, камере, климу, систем за контролу, управљање и дијагностику, тоалет, који је прилагођен и особама са посебним потребама, а на српским пругама ће се кретати брзином до 120 километара на сат.

Цена једног воза износи око 3,4 милиона швајцарских франака, а уз возове ће бити испоручени и резервни делови, алат и опрема за одржавање, потрошни материјал и документација у вредности од 2,5 милиона швајцарских франака.

"Железнице Србије" и "Метровагонмаш" потписали су 2010. уговор о куповини 12 нових возова из кредита међународне железничке банке "Еурофиме" од 43 милиона швајцарских франака.

Број коментара 34

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво