Читај ми!

Скраћена траса "Набука"?

Капацитет гасовода "Набуко" могао би, према предлогу конзорцијума компанија које раде на пројекту, да буде преполовљен. Рокови за почетак изградње и пуштање у рад гасовода више пута су одлагани. Последњи пут почетак градње померен на 2018. годину.

Конзорцијум компанија које реализују пројекат гасовода "Набуко" разматра могућност смањења капацитета и скраћења тог цевовода, пише Волстрит џурнал позивајући се на неименоване изворе.

Првобитни пројекат "Набуко" предвиђао је изградњу гасовода дугог 3.900 километара, за транспорт 31 милијарду кубних метара гаса годишње, који је требало да повеже земље централне Азије и Аустрију, пролазећи преко територије Турске, Бугарске, Румуније и Мађарске.

Нови предлог, према подацима извора, предвиђа да се капацитет гасовода преполови, а да Аустрију повезује само са Бугарском.

Концерн се у исто време не одриче првобитног пројекта "Набуко", али рокови за почетак изградње и пуштање у рад тог гасовода више пута су одлагани. Последњи пут у октобру прошле године почетак градње померен је са 2017. на 2018. годину.

Обезбеђивање извора енергената за овај гасовод још увек је највећи нерешен проблем конзорцијума, у чијем саставу су немачка компанија РWЕ, бугарска "Булгаргас", аустријска ОМВ, мађарска МОЛ, румунска "Трансгас" и турска "Ботас".

Европска комисија је прошле године била приморана да ступи у директне преговоре са Азербејџаном и Туркменијом око пројекта Транскаспијског гасовода, којим би се допремао гас до европских потрошача испод Каспијског мора.

Реализација тог пројекта је, међутим, мало вероватна, с обзиром на то да не постоји споразум о подели Каспијског мора.

Европске земље су рачунале да помоћу "Набука" снизе зависност од руског гаса, јер би се из централноазијских налазишта тај енергент допремао заобилазећи територију Русије.

За највећег конкурента "Набуко" сматра се руски пројекат "Јужни ток" захваљујући којем ће Русија испоручивати гас земљама Балканског полуострва и јужне Европе без посредника.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара