Читај ми!

Попуст као мотив за штедњу

Сви који у фебруару буду имали просечну дневну потрошњу струје за 15 одсто нижу него у јануару, имаће попуст од 30 одсто. Мотив је да се грађани подстакну на штедњу, поручују из ЕПС-а. Обезбеђене додатне количине струје из Мађарске и Македоније.

Управни одбор ЕПС-а усвојио је одлуку о попусту од 30 одсто на месечни рачун за електричну енергију за фебруар, за све потрошаче који су имали просечну дневну потрошњу струје за најмање 15 одсто нижу од просечне дневне потрошње у јануару.

Генерални директор ЕПС-а Драгомир Марковић рекао је да је основни мотив за доношење те одлуке била намера да се грађани подстакну да и даље штеде електричну енергију, рекао је Марковић и још једном апеловао на потрошаче да кад год могу смање потрошњу.

Предлог за попуст на рачунима за струју за фебруар дао је ЕПС-у један потрошач из Бољевца, рекао је Марковић.

Марковић је поновио да ће иницијатива председника Србије Бориса Тадића о попусту од 100 одсто за социјално најгуроженије становништво у Србији бити поштована.

Тим попустом ће, како је истакао, бити обухваћено око 102.000 најсиромашнијих потрошачца који ће бити ослогодјени плаћања рачуна за струју за фебруар.

Иначе, у ЕПС-у кажу да је упркос тешким временским условима и тешкоћама у производњи и превозу угља, у ЕПС-у кажу да је електроенергетски систем стабилан.

Иако је током викенда уштеђено осам милиона киловат-часова, односно пет одсто, то није довољно. Рестрикције за грађане нису планиране, али надлежни ипак позивају на максималну штедњу.

Енергетска ситуација тешка је у целој Европи, а посебно у региону. Ретке су земље које продају струју, углавном је сви купују. ЕПС је обезбедио увоз да бар премости тешку ситуацију.

"Из правца Мађарске ћемо добити електричну енергију, а можда ћемо ићи и даље", каже генерални директор ЕПС-а Драгомир Марковић.

По налогу Владе, "Електромрежа Србије" затворила је границе за трансфер струје за системе других земаља. Преносна мрежа сада је на располагању ЕПС-у.

"Оно што хоћу да нагласим јесте добра сарадња са суседним земљама да ту одлуку Владе применимо у потпуности, без неког већег утицаја на рад осталих система", каже извршни директор за тржиште и управљање у ЕМС-у Милош Младеновић.

Велика потрошња оптеретила је преносну мрежу у целој Европи. Српски преносни систем је саставни део европске мреже електричне енергије. Србија има највише граница, односно прекограничних улаза и излаза за проток електричне енергије.

"Елекромрежа Србије" координира и рад контролног блока у којем су, поред наше земље, БиХ, Црна Гора и Македонија.

Струја је потпуно или делимично обустављена за 1.490 установа и предузећа, а искључења се настављају.

Државни секретар у Министарству енергетике Душан Мракић истиче да је веома важно да грађани штеде.

"Ако кажем да грађанство у нормалним условима троши 53 одсто струје, а то је данас 75 одсто, онда је то довољан показатељ колико се грађани не придржавају наших упустава за штедњу електричне енергије", каже Мракић.

Поред леда, обилне снежне падавине додатно отежавају производњу угља у "Колубари" и "Костолцу", али и производњу у термоелектрнама.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 22. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара