Читај ми!

Мраз заледио и фабрике

Скоро свако треће предузеће обуставило или редуковало производњу. Економисти процењују да ће коначни рачун бити пола милијарде евра губитка привреде. У Влади кажу да ће водити рачуна да се струја не искључује фирмама које имају посла, посебно за извоз.

Због мраза и штедње струје готово свако треће предузеће обуставило је или редуковало производњу. У Влади кажу да ће водити рачуна да се струја не искључује фирмама које имају посла, посебно за извоз.

Држава још не излази с проценом колико ће нас овај мраз коштати јер се, кажу, не зна ни колико ће потрајати овакво време и ванредна ситуација. Економисти процењују да ће коначни рачун бити пола милијарде евра губитка привреде.

Колико је предузећа попустило мразу, и смањило или прекинуло производњу, не зна се тачно. Због штедње струје све их је више.

"Искључили смо постројења и опрему на откривању рудних лежишта при чему смо у већој мери задржали основну производњу", рекао је Мирко Грчић, заменик генералног директора РТБ Бор.

"Јумко" планира да у понедељак и уторак производњу сведе на 20 одсто, каже генерални директор Јумка Зоран Стошић.

"Код нас у компанији сваки нерадни дан би значило минимум пет милиона евра мање. Настао би један велики проблем и недостатак пара за ликвидност", рекао је Миле Коцић, директор "Јумиса".

Ваљаоница алуминијума у Севојну, Железара у Смедереву, 14. октобар, ИМТ, ИМР - само су неке од фабрика у којима је производња стала.

"У овом моменту ја не могу да кажем колика ће тачно бити штета проузрокована овом елементарном непогодом. Ми ћемо када се подвуче црта и кад почне нормална производња, радити анализе из компаније и видети колико је изгубљено", рекао је министар економије и регионалног развоја Небојша Ћирић.

Због временских непогода биће мања индустријска производња, извоз и увоз, промет у трговинама... Све то значи и мање приходе у буџет.

"Још је рано говорити о кумулативној штети јер следи период поплава, а након поплава питање шта ће бити с пољопривредним родом који доспева у мају и јуну", каже Мирослав Здравковић уредник сајта Макроекономија.орг.

Према његовим речима сада се може се рећи да је то 500 милиона евра, 1,5 одсто мањи бруто друштвени производ у овој години и питање је да ли ће у другој половини године ова штета моћи да буде надокнађена. 

Важно је да се производња одржи, а влада ће кажу после марта изаћи с проценом да ли ће привреда остварити раст или ће бити у рецесији. На руку нам не иде ни то што проблеме имају и привреде у Европи и региону. Процењује се да је Немачка економија само за првих 5-6 хладних дана изгубила две до 2,5 милијарди евра.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 22. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара