Читај ми!

НИС улаже у екологију

Нафтна индустрија Србије планира да до 2015. године у еколошке пројекте уложи 400 милиона евра. НИС завршава реконструкцију рафинерије у Панчеву у августу, каже Кирил Кравченко.

Генерални директор НИС-а Кирил Кравченко рекао је да та компанија планира да до 2015. године у еколошке пројекте уложи 400 милиона евра што је шест и по пута више него што је планирано купопродајним уговором.

Кравченко је на конференцији за новинаре рекао да ће, поред пројеката заштите животне средине, НИС инвестирати и у инфраструктруне пројекте, модернизацију бензинских станица, као и пројекте енергетске ефикасности.

Радови на реконструкцији и модернизацији рафинерије у Панчеву биће завршени у августу, а почетком новембра ће почети да се производи гориво европског квалитета, изјавио је Кравченко.

Први човек НИС-а истакао је да је план да у 2013. години годишња прерада нафте из те рафинерије буде четири милиона тона.

Такође, НИС ће у наредне две и по године уложити око 100 милиона евра у модернизацију и изградњу нових бензинских пумпи у Србији.

Министар екологије Оливер Дулић рекао је да се реализацијом тих еколошких пројеката значајно смањена емисија загађујућих супстанци, а да је приоритет да то буде сведено на минимум.

Без обзира на светску економску кризу и њене последице по нашу економију, инвестиције у екологију се настављају, додао је министар.

Према његовим речима, у граду Панчеву који је 2008. године био једна од црних еколошких тачака проблеми и данас постоје, али су у значајној мери смањени захваљући инвестицијама у заштиту животне средине у рафинерији.

Током 2011. имали смо у Панчеву само неколико случајева емисије бензена преко дозвољених количина на шта је НИС увек адекватно реаговао, указао је Дулић.

Прецизирао је да ће министарство на чијем је челу наставити праћење и строгу контролу у складу са законом и да ће бити санкционисано све што би могло да угрози животну средину и здравље грађана.

Очекујемо да ће реализацијом планираних инвестиција НИС-а повећање концентрације било којих загађујићих супстанци у ваздуху води и земљишту бити сведено на минимум.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво