Читај ми!

У пензију са 75?

Људи би требало да размотре идеју да у пензију иду са 75 година старости, предложио шведски премијер Фредрик Рејнфелт. Предлог због све старијег становништва. Синдикати оштро критикују премијера.

Премијер Шведске Фредрик Рејнфелт предложио је да људи размотре идеју да раде до 75. године старости, а послодавцима је сугерисао да буду отворенији за запошљавање људи старијих од 55 година.

Рејнфелт је у интервјуу дневном листу Дагенс Нихетер, који је изазвао оштре критике од синдиката у Шведској, рекао да социјални и пензиони системи у Шведској неће бити одрживи с обзиром на све старије становништво, уколико се људи не буду пензионисали касније, пренела је агенција АФП.

Он је истакао и да људи морају да мењају ставове, а послодавци да на другачији начин посматрају људе старије од 50 година.

"Ако запослите неког са 55 година који каже да планира да ради до 75. године, то значи да ћете са њим имати веома дуго и занимљиво радно искуство, у поређењу са онима који у тим годинама планирају да се за пет или шест година пензионишу", навео је Рејнфелт.

"Ако будемо живели дуже и раније одлазили у пензију, пензије морају да буду ниже. Питање је да ли су људи спремни на то", рекао је шведски премијер и додао да би људи требало да буду вољни да промене професију кад им она постане физички претешка или превише стресна.

Шведска има флексибилну границу за одлазак у пензију, па радници могу да почну да примају пензије са 61 годином старости или да наставе да раде до 67. године.

Стопа незапослености у Шведсекој, према подацима агенције за статистику ЕУ "Евростат", крајем 2011. године износила је 7,5 одсто, али је та стопа знатно већа код младих старости до 25 година - чак 22 одсто, што додатно компликује предлог за повећањем старосне границе за одлазак у пензију.

У Шведској око 70 одсто радника припада неком од синдиката, а та стопа је висока у свим гранама привреде и независно од образовања и врсте посла на коме раде.

Странка актуелног премијера Рејнфелта "Партија умерених" заступа идеологију либералног конзервативизма и припада партијама десног центра. У парламенту Шведске има 107 посланичких места или око 30 одсто, а владајућу коалицију чине још и три странке: Либерална странка, Партија центра и Хришћанско-демократска странка.

Број коментара 59

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво